Daniel Ståhl och Simon Pettersson. Foto: Bildbyrån

Diskusstjärnornas förslag – för att få DL-status

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har aktiva stjärnor, olika organisationer och förbund försökt göra allt i sin makt för att påverka det internationella friidrottsförbundet, IAAF, om att behålla diskusen i Diamond League-konceptet.

Trots flera förslag fick de nobben.

– De tackar för att vi skickar brevet, men vi har inte fått någon respons på det, säger Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson till SVT Sport.

Diskusen mister Diamond League-status när det internationella friidrottsförbundet, IAAF, valt att göra om formatet på tävlingen från och med 2020.

Grenen är helt enkelt inte tillräckligt populär och platsar därmed inte när tävlingarna ska göras om från 120 till 90 minuter den kommande säsongen. Diskus kommer få en tävling i galapaketet på dam- och herrsidan. Övriga grenar som berörs är tresteg, 200 meter och 3000 meter hinder.

Redan den 1 oktober skickade kastorganisationen Global Throwing in en förslagslista till bland annat IAAF och Europeiska friidrottsförbundet för att få dem att inte slänga ut diskusen ur Diamond League. Med i organisationen är Daniel Ståhl och Fedrick Dacres, Simon Pettersson och stjärntränaren Vesteinn Hafsteinsson. Men även den gamla ikonen Gerd Kanter, som vunnit både VM- och OS-guld och kastat över 73 meter.

Några av förslagen de gav var att:

  • Alternera spjut och diskus vartannat år.
  • Begränsa startfältet till åtta deltagare så att alla kan tävla vidare efter tre försök
  • Förändra antalet försök till fyra istället för sex och två försök per höjd i höjdhopp, istället för nuvarande tre. Detta för att få ner längden på tävlingarna.
  • Förflytta uppvärmningen till utanför arenan, till förslagsvis portabla faciliteter, så att friidrottarna kan börja tävla direkt de kommer in på arenan.
  • Två grenar samtidigt. De flesta arenor har dubbla uppsättningar, så förslagsvis skulle herrarnas längdhopp pågå parallellt med damernas tresteg. Det skulle innebära att det i programmet inte tar längre tid än ett singelevent.

Vill att Coe avgår

IAAF valde dock att inte lyssna på några förslag.

– Vi har inte fått någon respons. De snackar om samarbete, men de lyssnar inte på någon. Jag skulle vilja veta vilka som bestämmer. De bestämmer allt bakom lyckta dörrar. Vilka är dem? Kom ut! Stå för vad ni säger. Prata med oss, säger Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson till SVT Sport.

Har IAAF haft kontakt med er?

– Jag anser att de kört över oss rakt av. Vi kommer med flera förslag. De tackar för att vi skickar brevet, men vi har inte fått någon respons på det.  Vi bestämde att gå den vägen att komma med förslag istället för att gå till attack. Vi ville visa lite class-act och samarbetsvilja, men ingen kontakt överhuvudtaget.

Det svenska friidrottsförbundet har varit inne på samma linje som Global Throwing. Redan den 22 augusti skickade de ett förslag till IAAF. I förslaget ingick fyra försök istället för nuvarande sex, samt att uppvärmningen skulle ske utanför arenan.

Diamond League-petningen på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.