Mutaz Essa Barshim firar efter VM-guldet på hemmaplan i Doha i höstas. Foto: TT

Planen: Diamond League ska bli en höjdare med världsmästaren

Uppdaterad
Publicerad

Diamond League i Stockholm hoppas på fina startfält. Vid sidan av de två svensk världsstjärnorna Armand Duplantis och Daniel Ståhl hoppas man på världsmästaren i höjdhopp.

– Barshim är ett starkt internationellt namn, säger tävlingsledaren Jan Kowalski.

Under gårdagen avgjordes Impossible Games på Bislett, en gala som Kowalski kallar ett jippo men han hyllar arrangörens mod att sätta igång tävlandet.

– De fick offra sig för oss andra, säger Kowalski till SVT Sport om situationen.

När Stockholm ska arrangera Bauhaus-galan 23 augusti ska det vara en tävling under normala former vad det gäller de aktiva.

– Vi satsar ju på en riktig tävling. Det kommer att bli en riktig Diamond League-tävling på Bauhausgalan där de aktiva tävlar mot varandra med upp till åtta personer i löpgrenarna.

”Tror inte att vi kommer att någon publik”

Det ser i nuläget inte att bli någon publik med tanke på restriktionerna under coronapandemin.

– Vi tror inte att vi kommer att få ha någon publik på Bauhausgalan. Det finns restriktioner kring 50 personer och vi måste rätta oss efter Folkhälsomyndighetens restriktioner. Jag tror inte att vi kommer att ha speciellt många på läktaren.

Kan man tänka sig att dela upp Stockholms Stadion i sektioner?

– Vi har sådana tankar men det är inte aktuellt i nuläget.

Vad kan ni får för stjärnor till galan?

– Det ser lovande ut. Många är intresserade av att börja tävla. Sedan får vi ser hur det ligger till resemässigt. Vi räknar inte med att få lika många aktiva från lika många länder. Vi räknar med en övervikt från Europa.

Vilken hoppas ni ska bli den största utländska stjärnan?

– Vi har förhoppningar om att få hit världsmästaren i höjdhopp, (Mutaz Essa) Barshim, vilket vore jättekul. Han är ju ett starkt internationellt namn men det är svårt nu när vi har så starka svenska stjärnor. De internationella namnen klingar inte lika högt, säger Kowalski om den dubbelt regerande världsmästaren i höjdhopp.

Barshim tränar ofta i Malmö med sin svensk-polske tränare Stanislaw Szczyrba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.