Blessing Okagbare har varit en profil inom friidrotten i snart 15 år. Hon är sedan Tokyo-OS avstängd för dopning. Foto: TT

Dopningshandlare vid Tokyo-OS åtalas i USA

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i USA har åtalat en man som misstänks ha försett deltagare vid Tokyo-OS med dopningspreparat. Han ska ha försett den nigerianska sprintern Blessing Okagbare med droger, vilket gjorde att hon blev diskad efter försöket på 100 meter.

Enligt åklagarämbetet i New York misstänks en 41-årig man för att ha transporterat droger, däribland mänskligt tillväxthormon ”i syfte att korrumpera” spelen i Tokyo.

Enligt åklagarna har 41-åringen märkt om preparat för ökad produktion av röda blodceller, med ursprung i Central- och Sydamerika, och lämnat över dem till två aktiva. En av dem ska vara den nigerianska sprintern Blessing Okagbare, som stängdes av för bruk av just mänskligt tillväxthormon mitt under brinnande OS i Tokyo.

Det skedde efter att Okagbare hade vunnit sitt försöksheat på 100 meter vid OS i Tokyo.Hon blev sedan avstängd till semifinalen, en tidsrymd på ett par timmar. Detta efter att testning i Slovakien ett par månader tidigare visade på tillväxthormon. Det har inte framgått varför hon fick springa försöket men inte semin och vad som hände mellan dessa två lopp.

Okagbare stängdes av i fyra år

33-åriga Okagbare överklagade sin avstängning på fyra år i december men överklagan avslogs. Hon har inte velat prata om fallet men släppt en del tankar på Facebook som kan kopplas till processen: ”Eftersom Gud är med henne så kommer hon inte att gå under. De som vill förstöra med en lögn kommer att skambeläggas med sanningen”, skrev hon för ett par dagar sedan, ett av många inlägg av den karaktären.

Den misstänkte mannen åtalas enligt ”Rodtjenkov-akten” som infördes 2020 och är namngiven efter den ryske ex-antidopningschefen, visselblåsaren Gregorij Rodtjenkov, som hoppade av till USA där han lever på hemlig ort.

– Spelen var en utmaning för tusentals aktiva som tränat i flera år. NN (den misstänkte mannen) planerade för att stjäla det ögonblicket från dem genom att sälja droger, säger åklagaren Damian Williams till Reuters.

Vid fällande dom är maxstraffet tio års fängelse och böter på upp till nio miljoner kronor.

OS-silver i längdhopp 2008

VM-silver i längdhopp 2013
VM-brons på 200 meter 2013

Personliga rekord:
100 meter 10,79
200 meter 22,04
Längdhopp 7,00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer