• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Dalilah Muhammad efter VM-guldet i Doha. Foto: Bildbyrån

Efter dubbla världsrekord – Dalilah Muhammad årets kvinnliga friidrottare

Uppdaterad
Publicerad

När årets friidrottare skulle utses var det en kvinna som stack ut mer än andra, Dalilah Muhammad. Efter en tung skada kom hon tillbaka och slog världsrekordet på 400 meter häck två gånger om.

– I år har jag jobbat hårdare än någonsin, och det är skönt att bli uppskattad för det på en så stor skala, säger hon till IAAF:s hemsida.

I juli såg det mörkt ut för Dalilah Muhammad som efter att ha snubblat ådrog sig en hjärnskakning bara tio dagar innan de amerikanska mästerskapen, där hon behövde placera sig topp-3 för en biljett till VM i Doha.

Men det stoppade inte Muhammad, som kom tillbaka och dessutom slog det 16 år gamla världsrekordet på 52,34 när hon sprang in på 52,20. Och den där biljetten till Doha förvaltade hon på bästa sätt. 29-åringen slog där till med en förbättring av hennes eget rekord när hon vann på 52,16. Prestationen att slå världsrekord två gånger på 400 meter häck samma säsong blev hon dessutom först med sedan 1986.

– Varje dag kämpade jag så hårt jag kunde. Det var ett tufft år, och vi tog oss igenom det och vi fick två världsrekord. Och nu det här (priset för årets friidrottare), det har varit ett bra år, säger hon.

Förutom det individuella häckguldet i Doha var hon även med i USA:s guldlag på 4x400 meter.

Årets manliga friidrottare blev kenyanske maratonlöparen Eliud Kipchoge, som i oktober blev första människa att klara ett maraton på under två timmar.

Muhammad vann VM-guld på 400 meter häck – och slog världsrekord (4 oktober 2019)

Kipchoge skrev maratonhistoria – förste människa under två timmar (12 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.