Det är osäkert om det blir en duell mellan Timothy Cheruiyot och Jakob Ingebrigtsen i OS i Tokyo. Foto: TT

Norske experten tror att Kenya mörkar: ”Jag reserverar mig”

Uppdaterad
Publicerad

20-årige Jakob Ingebrigtsen tar kliv på kliv och vid OS är det tänkt att han för första gången ska besegra 1500 m-suveränen Timothy Cheruiyot. När den kenyanska OS-truppen släpptes i dag saknades dock Cheruiyots namn.

– Jag reserverar mig mot det beskedet, säger NRK:s expert Vebjörn Rodal.

Kenya använder amerikansk kvaluttagning och de tre första i varje gren, förutsatt att man klarat kvalgränsen, får åka på mästerskapet. Cheruiyot blev bara fyra på 1500 meter i Nairobi och finns inte med bland de officiellt uttagna.

Det låter lite för bra för att vara sant ur norskt perspektiv och experten Vebjörn Rodal litar inte på uppgifterna.

Tokyo 2020

– Jag reserverar mig mot det beskedet. Det finns en historik i kenyansk friidrott av att man ändrat sig till mästerskap, säger NRK:s friidrottsexpert Vebjörn Rodal som vann OS-guld på 800 meter i Atlanta 1996.

Besegrat Ingebrigtsen alla elva gångerna

Den regerande världsmästaren Cheruiyot har besegrat Ingebrigtsen, som nyligen satte Europarekord på 5000 meter, alla elva gånger de mötts.

Enligt det kenyanska friidrottsförbundet kommer nu pallen från kvalet: Doldisarna Charles Simotwo (3.32,75), Kamar Etyang (3.33,02) och Abel Kipsang (3.33,12) att delta i OS. Cheruiyot blev fyra på 3.34,36.  Cheruiyot haltade i väg till ett läkartält efter loppet. Enligt AP kan kenyanska förbundet ta ut Cheruiyot som ett wildcard, vilket även gäller hindermästaren Conseslus Kipruto, som bröt efter två varv. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet