Rutinerade Erika Kinsey får en plats i OS-truppen. Foto: Bildbyrån

Kinsey får avsluta karriären med OS

Uppdaterad
Publicerad

Erika Kinsey funderade över att avsluta friidrottskarriären före de coronaframskjutna olympiska sommarspelen i Tokyo.

Men i Sveriges olympiska kommittés (SOK) avslutande trupputtagning inför spelen som inleds om tre veckor fanns den 33-åriga höjdhoppsveteranen med – tack vare ett två år gammalt hopp.

I mars förra året blev det klart att OS i Tokyo skjuts fram med ett år på grund av coronapandemin. Erika Kinsey, som klarade OS-kvalgränsen 1,96 för två år sedan, tvekade på om hennes elitkarriär i friidrott skulle pågå fram tills sommaren 2021.

– Jag är ändå 32 nu och ska vi starta familj är det som dags nu om vi ska kunna. Det är lite stress, sade hon till SVT då.

Tokyo 2020

Men Kinsey valde att fortsätta ett år till – med sikte på Tokyo.

15 månader senare togs 33-åringen, som rev ut sig i kvalet i Rio för fem år sedan, ut som ett av de sista namnen i Sveriges olympiska kommittés (SOK) trupp på minst 129 aktiva som reser till Japan.Fastän hon bara tagit 1,92 i höjd i år.

– Det är flera idrottare som har gjort sina bästa resultat 2019 och 2020, men som sedan inte har haft möjlighet att bevisa sig, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo och fortsätter:

– Erika har gjort bra resultat även om inte har gjort 1,96 igen och vi bedömer att hon med den utvecklingskurvan som hon har visat ska ha en plats och hon kommer att kunna prestera det på OS.

Fler friidrottare uttagna

En annan höjdhoppare, Maja Nilsson, har också blivit uttagen i OS-truppen. Vid lag-SM i Halmstad bjöd hon på panghoppet 1.96 vid första försöket.

Vidar Johansson, som sprang in på 8.18,31 på 3000 meter hinder sent i gårkväll, har också sitt namn på OS-listan. Han får sällskap av Emil Blomberg och Simon Sundström.

– Det är fantastiskt roligt att truppen utökas med fem personer! Häftigt att Maja tog chansen i går på Lag-SM och Erika har ju visat en strålande form de senaste veckorna. Att vi dessutom får med oss tre herrlöpare på 3000 meter hinder är mycket speciellt. Vidar var den sista som knep chansen att springa under nomineringsgränsen. Vi satt faktiskt och inväntade hans resultat under mötet, säger förbundskapten Karin Torneklint enligt friidrott.se.

Kan kompletteras ytterligare

Tidigare den här veckan togs 18 aktiva ut i damernas fotbollstrupp, 4 i dressyr samt 4 i fälttävlan, varav 1 reserv.

OS-truppen kan komma att kompletteras med ytterligare fyra fem namn om redan inkvalade aktiva från andra länder lämnar återbud, enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

KLIPP: Fjolårets tangerade årsbästa av Erika Kinsey (17 september)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet