Foto: Bildbyrån

Friidrottsförbundets Stefan Olsson: ”Småskaligheten kommer att gälla”

Uppdaterad
Publicerad
Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson såg dagens klartecken för senioridrotten som väntat.
Nu ser han fram emot en sommar med många friidrottstävlingar.
Men tävlingar som kan se lite annorlunda ut än vanligt.
– Småskaligheten kommer att gälla, säger han.

Maj månad blev en månad utan tävlingar för Daniel Ståhl, Armand Duplantis och de andra svenska världsstjärnorna.

Från och med den 14 juni är det dock fritt fram för dem, och alla andra vuxna friidrottare, att tävla på svensk mark. Som elitidrottare, med friidrotten som yrke, tillåts de resa som de vill i Sverige.

”Kommer att bli mycket friidrott”

Men för alla andra friidrottare, som tränar och tävlar för att det är roligt och har ett annat yrke, gäller dock de vanliga restriktionerna med max två timmars bilresa. Det gör att det kan bli en annorlunda tävlingssommar för väldigt många friidrottare.

– Jag tror att det kommer att bli mycket friidrott, om vi pratar om antalet tävlingar. Men vi får notera att småskaligheten kommer att gälla. Vi ska börja det här arbetet lite mer aktivt nu direkt och se hur vi kan hantera de besked vi har fått. Men min känsla är att det kommer att bli många tävlingar, men småskaligt och i mindre omfattning, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

– Jag fick uppfattningen om att man kommer att se över de generella reserekommendationerna de närmaste veckorna, men det viktigaste för oss är ju att den yppersta eliten, som har det som yrke, har möjlighet att resa. Men i övrigt kan vi ju starta i den mer regionala nivån där detta kan funka.

”Fler ungdomstävlingar än normalt”

Olsson ser det som en möjlighet att det nu kommer att planeras in nya, lokala, friidrottstävlingar – som kanske inte var tänkta att hållas tidigare.

– Det är ett av de scenarion som vi nu ser kan komma. Och redan under maj månad har vi på ungdomssidan haft betydligt fler ungdomstävlingar än normalt på grund av just denna småskaligheten med mindre tävlingar. Och de har haft fler deltagare än vanligt, faktiskt. Så det skulle kunna vara ett scenario även för vuxenidrotten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer