Johan Storåkers har fått ta emot en del kritik på sistone. Foto: Ali Lorestani/TT

Johan Storåkers efter kritiken: Önskar att fler kritiker kontaktat mig

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer mot Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.

Kritik som har nått även honom.

Men den får honom inte att tveka om en forsättning.

– Jag är beredd att dag som natt kämpa för svensk friidrott, säger han.

Johan Storåkers är valberedningens förslag inför nästa veckans ordförandeval, men efter SVT Sports avslöjanden om hans hemliga löner har missnöjet växt i friidrotts-Sverige.

Storåkers berättar för SVT Sport att en del av kritiken har nått fram till honom de senaste veckorna.

– Det är ett antal som har uttryckt det, bland annat på sociala medier. Men det är väldigt få av de här personerna som har kontaktat mig direkt, säger han till SVT Sport, och lägger till:

– Därför är det ju extra viktigt att det här avgörs i demokratisk ordning på årsmötet, och inte på sociala medier. Jag hade ju uppskattat om fler av kritikerna vågat höra av sig till mig personligen. Jag har respekt för deras åsikter, men det är viktigt att vi får en konstruktiv diskussion i vår folkrörelse inför framtiden för svensk friidrott.

”Är ingen naturvetenskap”

Storåkers har motiverat hans rätt att ta ut arvode med att han utförde operativt arbete, men den motiveringen har inte fallit i god jord hos alla. Flera personer som SVT Sport varit i kontakt med, bland annat Hammarbys mångårige ordförande Ingvar Åström, ser flera av uppgifterna som Storåkers lagt fram som ”vanligt ordförandearbete”.

– Som jag uppfattar det har det, både i Stockholms-distriktet och andra organisationer med personal, ofta varit tjänstemän som utfört såna här uppdrag. Men det går alltid att diskutera var gränsen för operativt uppdrag går. Det är ingen naturvetenskap med svart och vit bedömning. Det finns anledning att vara ödmjuk inför den analysen och den diskussionen, säger Storåkers.

Det är ju personer som säger att du gått bakom ryggen på styrelsen, håller du med om det?

– Jag har ju sagt hela tiden när det här har diskuterats att vi skulle ha varit mer transparenta och öppna med de här operativa uppdragen. Och det står jag fast vid.

Påverkad av uppmärksamheten

Storåkers svarar, precis som vid tidigare publiceringar i ärendet, på alla frågor. Men han erkänner att de senaste veckornas uppmärksamhet har påverkat honom.

– Jag är inte mer än människa, och som jag sa önskar jag att några av de här kritikerna hade hört av sig direkt till mig. Självklart är jag ingen känslokall varelse, så det påverkar ju. Men det gör ändå inte att jag tvekar inför framtiden, jag är beredd att vara svensk friidrotts ordförande, för hela landet – både för kritiker och de som stödjer mig – och kämpa under flera år för en inkluderande friidrott, i föreningar, distrikt och den nationella förbundsorganisationen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.