Ingvar Åström (till höger) är väldigt kritisk mot Johan Storåkers agerande. Foto: Bildbyrån/TT

Missnöjet växer mot Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka håller Svenska friidrottsförbundet årsmöte.

En av punkterna på programmet: Val av ordförande.

Johan Storåkers är valberedningens förslag – men efter SVT Sports avslöjanden om hans hemliga löner har missnöjet växt i friidrotts-Sverige.

– Det där hör inte hemma i vår verksamhet över huvud taget, säger Hammarbys mångårige ordförande Ingvar Åström.

Storåkers svar: ”Går alltid att diskutera var gränsen går”

För tre veckor sedan avslöjade SVT Sport att Svenska friidrottsförbundets ordförande under sin tioåriga tid som ordförande för Stockholms friidrottsförbund fick ta emot över 600 000 kronor i ersättning, utan att den övriga styrelsen visste om det – och trots att uppdraget i grunden är ideelllt.

Fakturorna hade han dessutom markerat som konfidentiella, och upptäcktes inte förrän vid en rutingenomgång av ekonomin förra året.

Växande missnöje

Upptäckten gjorde att Gotlands och Stockholms friidrottsförbund valde att inte nominera Storåkers för en ny period som ordförande för det svenska friidrottsförbundet, men han är trots det ändå den enda kandidaten till posten efter att valberedningen valt att nominera honom.

Nu kan dock SVT Sport rapportera om ett växande missnöje mot Storåkers. Efter SVT Sports avslöjanden har flera personer blivit upprörda, och tappat förtroendet för Storåkers.

”Ett ideellt uppdrag”

Vi har varit i kontakt med flera personer som ser Storåkers agerande som olämpligt, men inte vill tala öppet om det av olika anledningar.

Men en som är öppen med sin kritik är Ingvar Åström, som under många år varit ordförande för Hammarby IF (som bland annat Michel Tornéus och Abeba Aregawi tävlade för) och var med och startade den stora tävlingen Midnattsloppet.

– Vi är i en ideell verksamhet, och när man väljer styrelse till förbundet utgår man från att det är ideella uppdrag, och det finns ingen diskussion om arvodering i samband med de här valen, utan det är ett ideellt uppdrag. Och att man då, bakom ryggen på styrelsen, infört en arvodering som deras ordförande och verksamhetschef kommit överens om utan att informera styrelsen, det är där jag studsar till på det först, säger han till SVT Sport.

”Det här gör vi ju alla”

Storåkers har försvarat sig, både för SVT Sport och i ett öppet brev på Svenska friidrottsförbundets hemsida, med att det handlade om att utföra operativa uppgifter för att avlasta den operativa organisationen. Men Ingvar Åström köper inte Storåkers förklaring.

– Jag har pratat med flera andra ordföranden om det, och när vi tittar på det så säger vi: ”Vad är det här för speciellt? Det här gör ju vi alla i våra olika föreningar, som ordföranden.” Det är ju inget speciellt, det är ju inga extrema arbetståtgärder som man har velat ersätta, utan det är standardarbete för en ordförande i en stor organisation, säger Åström, och fortsätter:

– Och då är det ju fortfarande en del av det ideella uppdraget som man blivit vald till. Så jag tycker att det inte duger. Så pudlandet, att säga att ”Jag ska nog inte göra om det”, det duger inte. Hade det varit en riktig pudling, då hade han betalat tillbaka pengarna. Punkt slut.

Med den långa bakgrund du har i friidrottsvärlden och den insyn du har: Kan han sitta kvar, går det att vända detta?

– Jag bedömer att det inte går att vända det. Att gå bakom styrelsens rygg, det är ”too much”. Så här gör man bara inte. Att ta emot pengar, det är en ryggmärgsreflex att säga: ”Nej, jag jobbar ideellt!”

Ingvar Åström lägger dock till, precis som de flesta andra som SVT Sport varit i kontakt med, att de inte ifrågasätter Storåkers friidrottshjärta och att han vill väl i sitt arbete för sporten. Men att de i detta enskilda fall är extremt besvikna.

– Jag vill poängtera att man måste skilja på sak och person. Jag har inget emot Johan som person, men det som han har gjort är inte förenligt med hans uppdrag. Johan och jag är gamla vänner, och det vill jag vara fortsatt, men man kan inte göra det i en ideell organisation. Punkt, säger Ingvar Åström.

”Agerat upprepat omdömeslöst”

En annan som är öppen med sin kritik är Per Jutterström, som är ledamot i Svenska friidrottsförbundets tävlings- och arrangemangskommitté och ledamot i Södra Norrlands friidrottsförbund.

”Det han gjort gör ju att förtroendet för den roll som han ännu en gång kandiderar till borde vara förbrukat i hela rörelsen. För mig är det definitivt så! Han har agerat upprepat omdömeslöst”, skriver han i ett öppet brev på Facebook.

Enligt uppgifter till SVT Sport går det en del rykten i friidrotts-Sverige om möjliga kandidater för att ersätta Storåkers, men ingen har än så länge öppet sagt att de är intresserade av att ställa upp som motkandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.