Therese Johaug tävlar på Bislett Games. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug siktar på senaste VM-kvalgränsen

Uppdaterad
Publicerad

31 minuter och 50 sekunder var kvalgränsen på 10 000 meter för damer till VM i Doha 2019. Det är den tiden Therese Johaug siktar mot på Bislett Games i Oslo på torsdag.

– Jag vet att det blir jättetufft, säger hon till NRK.

Therese Johaug är ensam startande på 10 000 meter för damer på Bislett Games. Då hon springer kommer lampor vid innerkanten av löparbanan att hjälpa henne hålla farten som ger en sluttid på 31.50.

– 31.50 är för att ha något att sikta mot och jag vet att det blir jättetufft. Det är möjligt att ljuset drar ifrån på slutet, men jag måste ju försöka, säger hon till NRK.

Johaug blev norsk mästare ifjol på tiden 32.20,87 och till och med det skulle vara världsårsbästa då väldigt få har sprungit 10 000 meter på bana under 2020.

Själv är hon inte särskilt säker på att hon klarar fjolårets VM-kvalgräns.

– Det är inte för inget som det är en VM-kvalgräns, men jag ska göra mitt bästa för att springa så fort som möjligt. Om det så blir 31.50, 32,30 eller 33 så ska jag göra det jag kan för att få en god upplevelse, säger hon och fortsätter:

– Det är ganska mycket fjärilar i magen, men samtidigt ska det bli roligt.

SVT sänder Bislett Games klockan 20.00 på torsdag i SVT1 och på SVT Play.

Klipp från NM 2019: Therese Johaug överlägsen på 10 000 meter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.