Foto: Foto: Coastal Carolina Athletics

Junior chockade sprinteliten i amerikanska VM-uttagningen

Uppdaterad
Publicerad

Ingen Sha'Carri Richardson på startlinjen. Då tog juniorsprintern Melissa Jefferson chansen och vann – med vindens hjälp – 100-metersfinalen i amerikanska mästerskapen på tiden 10,69.

I går stod det klart att uppmärksammade sprintern Sha'Carri Richardson missar VM efter ett misslyckat försöksheat i amerikanska mästerskapen. När det vankades 100-metersfinal på VM-banan i Eugene, Oregon, var det i stället unga Melissa Jefferson som stal showen.

Förvisso i en medvind som uppmätte +2,9 meter per sekund, vilket gör att resultatet inte räknas som ett officiellt personbästa, sprang junioren i mål på tiden 10,69. Hon slog därmed förhandsfavoriten Aleia Hobbs (10,72) och tredjeplacerade Twanisha Terry (10,74).

För Jefferson, som representerar Coastal Carolina på collegenivå, var segern en revansch efter att ha slutat på åttondeplats i de nationella college-mästerskapen för två veckor sedan. På semifinalen tidigare i dag slog hon nytt personbästa i godkänd vind då hon sprang på 10,82.

Och den iallafall utanför USA relativt okända talangen seglar nu upp som en ny spännande utmanare inför VM på samma plats som inleds den 15 juli.

Kerley slog till med världsårsbästa i semin

På herrsidan var segern mer väntad. I godkänd medvind på +1,8 meter per sekund vann OS-silvermedaljören Fred Kerley 100-metersfinalen på 9,77 – efter att i semifinalen sprungit en hundradel snabbare på 9,76 vilket är snabbast i världen i år.

På andra- och tredjeplats, och därmed uttagna att representera USA på hemma-VM, slutade Marvin Bracy (9,85) och Trayvon Bromell (9,88).

Sprintern Christian Coleman som är tillbaka efter en 18 månader lång avstängning efter att ha brutit mot dopningsregler, sprang inte 100-metersfinalen men är klar för VM genom ett wildcard.

MER FRIIDROTT: Jättekast av Daniel Ståhl – sätter världsårsbästa (21 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.