Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Bergqvist om Semenya: ”Hon kommer vara väldigt sugen”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen sänder SVT Diamond League från Doha – Caster Semenyas sista 800-meterslopp innan hon måste börja medicinera ned sina testosteronvärden.

– Det blir väldigt intressant för då kommer hon säkert vara väldigt sugen på att göra en bra tid, säger expertkommentatorn Kajsa Bergqvist.

Det lär bli ett enormt intresse för tävlingen om hon kommer till start?

– Det kommer det säkert bli, konstaterar höjdhoppslegendaren.

Kajsa Bergqvist tror att den generella standarden på 800 meter kommer att sjunka med Caster Semenyas medicinering.

– Hon har satt nivån och dragit med sig konkurrenterna. Väldigt många har sina personliga rekord från lopp där Semenya deltagit, säger experten och tillägger att hon vill vänta med att uttala sig mer om Semenya-fallet.

Tror hårt på Daniel Ståhl

Det främsta svenskhoppet på Diamond League i Doha är diskusstjärnan Daniel Ståhl.

– Diskuskastare har ju ingen inomhussäsong så det ska bli väldigt spännande att se var han ligger nånstans. Det är en speciell säsong eftersom den är så lång. Det går ju inte att ha VM i Qatar i sommar så det är i oktober i år. Därför har han sparat sin säsongspremiär, säger Bergqvist.

Så man vet inte alls var han står?

– Nej det vet man inte. Men han har ju haft de längsta kasten i världen de senaste två åren och han har varit otroligt jämn så vi får se om han kan bygga vidare på det.

Goda segerchanser alltså?

– Det har han absolut bara han kastar så långt han kan. Det hade varit jättekul, VM går ju också i samma arena i höst så det är viktigt att ha bra minnen därifrån.

Erika Kinsey behöver höja högstanivån

Svenskhopp nummer två är Erika Kinsey i höjdhoppet.

– Hon hade en otroligt jämn säsong förra året och var över 1.90 i nästan varje tävling. Hon lyfte sin lägstanivå en bra bit så nu hoppas vi att hon höjer högstanivån.

Se tävlingen i Doha här.

Guide till Diamond League-säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.