Kalle Berglund kan få VM-plats trots missad kvalgräns

Publicerad

Kalle Berglund sprang på pigga 3.36,06 på 1500 meter i går. Tiden var nytt svenskt rekord, men var sexhundradelar från VM-kvalgränsen. Men Berglund kan få springa på VM ändå.
– Det beror på hur många inbjudningar vi får. Jag rekommenderar honom att klara kvalgränsen men han kan få tävla på VM ändå, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Kalle Berglund raderade ut Johnny Kroons 34 år gamla svenska rekord när han sprang på 3,36,06 på 1500 meter på en gala i Schweiz i går. Tiden innebär att han bara var hundradelar från att klara kvalgränsen på 3.36,00.

– Jag tittade upp och tänkte helskotta, det skulle bara varit sju hundradelar snabbare. Men jag ligger bra till, jag är ganska säker på att jag kommer springa där. Hoppas jag kan sänka mig med de där sju hundradelarna, sade Berglund till SVT Sport.

– Han har visat länge att han är en bra löpare, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Berglund har en månad på sig att klara kvalgränsen, men skulle han missa den kan ha ändå få en VM-plats.

– Det beror på hur många inbjudningar vi får. Jag rekommenderar honom att klara kvalgränsen. men han kan få tävla på VM ändå, säger Torneklint.

Tar du ut honom om ni får en inbjudan?

Ja, han har varit så nära så han kommer att tävla om det blir aktuellt.

Var ser du Kalle Berglund på ett VM?

– Alla som är med på ett VM kan ta sig vidare från första rundan, men det är svårt på just medeldistanserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer