Duplantis skyhög favorit till stavguld

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största friidrottstalang Armand Duplantis går under eftermiddagen in i stavhoppstävlingen i U20-VM. Där är han större favorit än någon annan och allt annat seger får nog betraktas som ett misslyckande.

Under gårdagen drog junior-EM i finska Tammerfors i gång – i dag går hela mästerskapets största favorit – 18-årige Armand Duplantis – in i mästerskapet. Klockan 16.00 går han in i stavhoppskvalet. Finalen är på lördag.

Duplantis går in i U20-VM med det juniorvärldsrekordet, 5,93, i ryggen (satt i Baton Rouge, Louisiana), och inte ens han själv kan säga att han inte är stortfavorit att vinna.

Junior-EM i friidrott

– Ja, där är jag så överlägsen att jag bara måste vinna, säger ”Mondo” till Sportbladet.

Mondos överlägsenhet satt i perspektiv:

Han har klarat 5,93 den här säsongen. Den junior som klarat den näst högsta höjden den här säsongen heter Bo Kanda Lita Baehre och är från Tyskland. Han har gjort 5, 60 i år.

Den höjden kan han klara i sömnen

33 milshöga centimeter i sammanhanget.

Höjden för att gå till final är satt tilll 5,35. Den höjden skulle Duplantis lite skämtsamt klara i sömnen.

Tittar du lite längre nere i startfältet går det att notera att hans rekord nästan är en hel meter till de med sämst årsbästa i fältet.

– Ja, jag tror aldrig jag varit i en stortävling och känt att jag bara måste vinna. Men det är inte som fotboll där du kan underskatta någon. Bara för att klara varje hopp måste du vara hundra procent. Så jag måste bara koncentrera mig på varje höjd och ta det vidare därifrån, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Junior-EM i friidrott

Mer i ämnet