Drygt fem år efter att den ryska dopningsskandalen avslöjades ställs nu den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet – Lamine Diack – inför rätta. Foto: Bildbyrån

Mutanklagade friidrottsbasen ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem år efter att den ryska dopningsskandalen avslöjades ställs nu den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet – Lamine Diack – inför rätta. 86-åringen ska ha mutats med 14 miljoner kronor – som gick till en presidentkampanj.

Senegalesen var ordförande i IAAF (som numera heter World Athetics) mellan 1999 och 2015. Han anklagas för mutbrott, trolöshet och organiserad penningtvätt och riskerar fängelse i upp till tio år.

Enligt åtalet, uppger nyhetsbyrån AFP, fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentkampanj i Senegal 2012, som Sall vann. I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

Diack har nekat till anklagelserna och hans försvarsadvokat beskriver honom som en ”man med höga värderingar och principer”.

– Han har tillägnat nästan hela sitt liv till allmänheten och till idrotten, säger advokaten Simon Ndiaye till Reuters.

– Vi bestrider anklagelserna.

Det var i december 2014 som omfattande dopning inom rysk friidrott avslöjades. Internationella antidopningsorganisationen Wada startade en utredning som ledde till att Diack greps i november 2015. Samtidigt stängdes det ryska friidrottsförbundet av.

Det internationella friidrottsförbundet har fortfarande inte släppt in det ryska förbundet i gemenskapen. Ryska friidrottare tillåts enbart tävla internationellt om de kan garantera att de inte är dopade och enbart under neutral flagg.

Rådgivare och sonen delaktiga

Franska åklagare säger till nyhetsbyrån AFP att förutom dopningsdöljandet ska det ha funnits en överenskommelse mellan Diack och Ryssland för att underlätta för förhandlingarna för ryska sponsorer och tv-bolag inför VM i Moskva 2013.

Att rättegången hålls i Frankrike beror på att penningtvätt ska ha skett där.

Även Diacks juridiske rådgivare Habib Cissé och IAAF:s tidigare antidopningschef Gabriel Dolle står åtalade för att ha agerat mellanhänder och för att ha tagit emot mutor. De franska åklagarna anklagar även Lamine Diacks son Papa Massata Diack (som varit konsult åt IAAF) som man anser ha haft en central roll i korruptionshärvan. Papa Massata Diack kommer dock inte att vara med på rättegången eftersom Senegal inte gått med på att lämna ut honom till Frankrike. Han har förhörts i Senegal.

Men rättegången skjuts upp med ett halvår. Domstolen i Paris säger att mer tid behövs för att utreda vittnesmålen från 86-åringen och hans son Papa Massata Diack.

Rysk ordförande åtalas

Även förra ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, och tränaren Alexej Melnikov är åtalade men kommer inte att medverka i Paris-rättegången. En internationell arresteringsorder har utfärdats för dem.

Wadas utredning visade att det inte enbart var i friidrotten som dopningen fanns i Ryssland, utan att dopningen var omfattande och statsstödd inom rysk idrott. Avslöjandena handlande bland annat om dopning under OS i Sotji 2014.

KLIPP: SVT Sport förklarar dopning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Den ryska dopningsskandalen

Den utbredda ryska dopningshärvan avslöjades i en tysk tv-dokumentär av 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som har jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen Rusada, 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en utredning som juristen Richard McLaren fick i uppgift att hålla i.

En annan visselblåsare, Grigorij Rodtjenkov, chef för dopningslaboratoriet i Moskva, spelade en avgörande roll. Han erkände hur han själv förstört tusentals dopningsprov och vittnade om hur man, med hjälp av ryska säkerhetstjänsten, bytte ut officiella dopningsprov mot andra prover i Sotji-OS.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första delen visade hur rysk dopning beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Till OS 2016 lät IOK varje idrott att ta beslut om ryskt deltagande. 271 ryska idrottare fick vara med, 118 stoppades, bland annat friidrottarna – en avstängning som kvarstår.

McLarens andra del i rapporten, i december 2016, visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

25 ryska olympier har stängts av från OS på livstid och Ryssland har fått lämna tillbaka åtminstone 15 medaljer, varav sex guld, från Sotji 2014.

Ryssland stoppades från vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg.

I september 2018 hävde Wada avstängningen av Rusada. Men i data kring dopningstester, som Wada fick tillgång till för ett år sedan, fanns brister och oegentligheter. Wada har hittills gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfall.

I december 2019 stängde Wada av Rysslands antidopningsorgansiation Rusada i fyra år. Under de åren får inte ryska idrottare tävla i internationella mästerskap om de inte kan bevisa att de är rena. Ryssland har överklagat till idrottens skiljedomstol, Cas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.