Foto: Bildbyrån

Namibias ”Golden girls” stoppas på 400 meter i OS

Uppdaterad
Publicerad

Christine Mboma sprang på sensationella 48,54 på 400 meter i polska Bydgoszcz i tisdags, vilket gjorde henne till guldfavorit i Tokyo. Men nu stoppas namibiskan från distansen i OS beroende på att hon liksom Caster Semenya har för höga värden av det manliga könshormonet testosteron.

Snöpligt nog får hon bara springa 200 meter i Tokyo.

Det var vid testning på ett läger i Italien, begärt av det internationella friidrottsförbundet World Athletics, som de förhöjda värdena upptäcktes på Mboma och hennes nästan lika framgångsrika landsmaninna Beatrice Masilingi, som gjort 49,53. De har nivåerna naturligt i kroppen och det är inte tillfört via dopning.

Resultatet kom som en överraskning för löparna som inte kände till uppgifterna, vilket heller ingen i deras familjer gjorde.

Tokyo 2020

De kallas för ”Namibias golden girls” i hemlandet och är etta och trea på världsbästalistan på 400 meter efter ett sensationellt genombrott under våren.

”Ser fram emot att tävla i OS”

Den dubbla OS-mästaren på 800 meter, Caster Semenya, har stoppats på sträckor mellan 400 och 1609 meter och misslyckades nyligen att kvala in till OS på 5000 meter.

Enligt de namibiska löparnas tränare kommer de nu att ställa upp på 200 meter i OS där de är långt efter de bästa och utan chans att ta medalj.

– Även om både Christine och Beatrice är besvikna över att de inte kan delta i sin favoritgren är de vid gott mod och ser fram emot att tävla för Namibia i spelen, säger tränaren Henk Botha till The Namibian.

KLIPP: Se Warholmds världsrekord på 400 m häck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet