Blessing Okagbare vann sitt försöksheat i OS men stoppades till semifinalen efter att ett dopningsprov taget två månader tidigare analyserats klart. Foto: Bildbyrån

Nigeriansk toppsprinter utreds för tre dopningsförseelser

Uppdaterad
Publicerad

Den nigerianska toppsprintern Blessing Okagbare stoppades från att delta i semifinalen på 100 meter vid OS i Tokyo bara timmar före start. Nu utreds hon för tre dopningsförseelser.

Enligt det internationella friidrottsförbundet integritetsenhet, AIU, handlar det om Epo som hon testade positivt för i Nigeria i juni, tillväxthormon i Slovakien samma månad och för att hon inte samarbetat under utredningens gång.

Okagbare har själv inte uttalat sig om fallet men enligt AIU hävdar hon sin oskuld, skriver Reuters.

Tokyo 2020

Positiva provet togs 2 juni

Okagbare hade vunnit sitt försöksheat vid OS i Tokyo men blev sedan avstängd till semifinalen efter att testningen i Slovakien visade på tillväxthormon.

Det är oklart hur ett dopningsprov som togs 2 juni blev färdiganalyserat de få timmarna mellan heat och semifinal i ett OS två månader senare.

Okagbare var nia i världen i år på 100 meter med 10,89.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet