Nytt svenskt rekord av Angelica Bengtsson: ”Väldigt förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson visar god form inför stundande EM. 25-åringen verkade trivas i franska Clermont-Ferrand och satte nytt svenskt stavrekord på 4,81 m.

– Jag trodde inte innerst inne att jag skulle klara 4,81, så jag blev väldigt förvånad. Det är helt otroligt, säger Bengtsson till SVT Sport.

Om en vecka, i Glasgow, avgörs inomhus-EM i friidrott.

Och det ser ut som att Angelica Bengtsson har prickat formen lagom till den europeiska uppgörelsen.

– Målet var att ta tävlingen som en uppvärmning inför EM, bara slappna av genom hela tävlingen. Och det visade sig att det fungerade väldigt bra, säger Bengtsson till SVT Sport.

Den 25-åriga stavhopparen satte ett nytt svenskt inomhusrekord. Michaela Meijers färska rekord, 4.75 meter på Nordenkampen, blev slaget när Bengtsson fick till en fullträff i första försöket på 4,81 m.

Hur skönt det var?

– Ja, hon var ju ganska kaxig när hon slog mitt rekord med fem centimeter, och nu slog jag hennes med sex..., säger Bengtsson.

Delad tvåa i Europa

Svenskan samlade mod, efter sitt perfekta rekordhopp, och hade tre försök på höjden 4.87. Men det ville sig inte. Hon slutade på andra plats i tävlingen, på samma höjd som världsettan Anzjelika Sidorova från Ryssland.

– Jag var nog för nöjd för att ta 4,87.

Svider det att inte vinna tävlingen med ett rekordhopp?

– Nej, det gör inget. Jag kommer gärna tvåa bakom Sidorova på EM också.

Målet på EM är silver alltså?

– Ja, innan det här hoppet var målet bara final men nu ser det helt annorlunda ut.

Det är andra gången på kort tid som det svenska rekordet har höjts. Resultatet innebär också att Bengtsson är delad tvåa i Europa.

En intressant stavduell hägrar mellan Bengtsson och Meijer när EM äger rum 1-3 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.