Vidar Johansson klarar OS-kvalgränsen – drygt två timmar före kvalperiodens slut. Foto: Bildbyrån

Vidar Johansson klarade OS-gräns – slog personbästa

Uppdaterad
Publicerad

Vidar Johansson har varit på jakt efter OS-kvalgränsen.

I gårkväll nådde han målet – och gjorde sitt livs bästa lopp när han sprang in på 8.18,31 på 3000 meter hinder.

– Jag känner ett stort glädjerus i hela kroppen, säger han enligt Friidrottaren.com.

Inför säsongen var hans personliga rekord 8:43.59 på 3000 meter hinder. Sedan säsongsstarten har Vidar Johansson sprungit ett lopp i veckan och i går kom hans bästa tid – någonsin.

24-åringen sprang distansen på 8.18,31 och klarade därmed OS-kvalgränsen som är 8.22. Två drygt timmar före kvalperioden till Tokyo-OS löpte ut.

Tokyo 2020

– Det är så mycket känslor nu. Jag känner ett stort glädjerus i hela kroppen. Att nå kvalgränsen är helt fantastiskt, säger Vidar Johansson enligt Friidrottaren.com.

– När klockan ringde för sista varvet var jag i ledning och jag såg att klockan visade 7.15 och visste att jag hade chansen. Man är så trött men det är väldigt motiverande att jag en OS-kvalgräns, då går det att gräva djupt.

Ledde men tappade

Johansson låg i ledning fram till att det återstod 80 meter av loppet. Då spurtade Daniel Arce förbi och vann på 8.17.

– Jag är glad att min tränare Per Skoog kunde komma ner och coacha. Han skrek mellantider hela loppet och det betydde mycket. Per är min tränare sedan tio år tillbaka och han har verkligen en jättestor del i framgången.

Den nya tiden, som är den fjärde bästa i den svenska historien på distansen, innebär att Johansson slår sitt personbästa med 4,5 sekunder.

KLIPP: Här sätter hon världsrekord på 400 meter häck (28 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet