Bröderna Ingebrigtsen, från vänster, Filip, Jakob och Henrik. Foto: Bildbyrån

Pappa Ingebrigtsen orolig för sönerna

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Ingebrigtsen är solklara medaljhopp för Norge på EM i Berlin om en dryg vecka. Alla tre ska köra dubbla distanser, både 1500 meter och 5000 meter – något som oroar pappa Gert.

Friidrotts-EM i Berlin är sex dagar bort och i vårt grannland i väst råder friidrottsfeber. I bröderna Ingebrigtsten, i fallande ordning storebror Henrik 27, Filip 25, Jakob 17, har Norge nämligen tre stycken starka medaljhopp – i två grenar.

På 1500 meter är både Filip (Europaetta) och Jakob (Europatvåa) klara medaljkandidater, och i bakvattnet lurar Henrik (13:e i Europa) som är tillbaka från en lårskada.

Friidrotts-EM

På 5000 meter är Henrik favorit (Europaetta). Där är det hans yngre bröder som lurar bakom (Jakob Europasjua, Filip 25:e).

Alla tre ska dessutom ställa upp på dubbla distanser – 1500 meter och 5000 meter. Ett faktum brödernas pappa Gert Ingebrigtsten är orolig för.

– Det är inte vanligt att löpa flera distanser på mästerskap. Men för mina grabbar har det närmast blivit en regeln, snarare än ett undantag, säger Gjer Ingebrigtsen till NRK.

Experten håller inte med

Och enligt pappan talar mycket för att ”hans grabbar” kommer att springa det som kan bli tre lopp inom loppet av tre dagar.

– Alla tre är anmälda på 1500 och 5000 meter. Men vi får se vi se om alla löper båda distanserna, de är dock väldigt inställda på det, säger fortsätter han till NRK.

Speciellt är han orolig för Henrik, som varit borta under en längre tid med en lårskada, men som nu är tillbaka.

– Det är en viss risk för Henrik. Det blir två knalltuffa 1500-meterslopp han ska igenom inför 5000 metersloppet. Och på pappret är ju 5000 meter hans bästa distans denna gången.

NRK:s friirdottsexpert, Vebjörn Rodal, håller inte med pappan.

– Trots att Henrik har en tunnare grund än bröderna, är han trots det väldigt bra tränad. Två 1500-meterslopp kan vara positivt inför 5000 meter, det blir fin kvalitetsträning, säger Vebjörn Rodal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet