Perspeus Karlström tog VM-brons i Doha. Nu är stora målet OS i Tokyo – men han är skeptisk till om mästerskapet blir av. Foto: Bildbyrån

”Inte troligt att OS kommer bli av när det är tänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset lamslår sportvärlden. Men beskedet från IOK är att OS ska genomföras som planerat med start 24 juli.
Något svenske VM-bronsmedaljören i gång, Perseus Karlström, är skeptisk till.
– De (IOK) lever lite i sin egen värld, säger han till TT.

För den 29-årige gångaren är sommar-OS i Tokyo det stora målet den här säsongen. Men Perseus Karlström ser det som osannolikt att spelen ska dra igång som planerat den 24 juli.

– Det känns lite surrealistiskt. Det känns inte troligt att OS kommer bli av när det är tänkt att bli av, säger Karlström till TT.

Han är förvånad över att IOK de senaste dagarna meddelat att man håller fast vid OS-drömmen.

– De (IOK) lever lite i sin egen värld. Det (viruset) har börjat spridas rejält nu i Europa, så det kommer ta åtminstone två månader av hårda åtgärder innan det blir någon förbättring om vi har samma utveckling som i Kina.

Handlar inte bara om Europa

Perseus Karlström pekar också på att det finns andra världsdelar än Asien och Europa, där utbrotten precis har börjat.

– I Afrika och Sydamerika har man visserligen vidtagit ganska många åtgärder, men om det börjar spridas där ligger de kanske en månad efter, och så får man lägga på två månader på det. Hur ska folk kunna komma till Japan? De i Japan lär ju säga att man måste sitta i karantän i två veckor så det känns väldigt orealistiskt. Ska inte Sydamerika och Afrika kunna delta?

Borde vara tydligare

Gångaren är inte ensam i sin kritik. Tidigare har bland annat regerande OS-mästarinnan i stavhopp Katerina Stefanidi uttryckt att hon tycker IOK riskerar idrottarnas hälsa.

Karlström tycker att IOK åtminstone borde vara tydligare med att OS faktiskt riskerar att skjutas upp.

– Det känns som att de borde säga ”om det fortsätter som i dagsläget så skjuter vi upp det”. Det borde de säga. De har säkert, till 100 procent, den planen redan, men de vill inte säga det.

KLIPP: Återupplev Perseus Karlströms historiska VM-brons i Doha

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.