Perseus Karlström. Foto: TT Nyhetsbyrån

Perseus Karlströms OS-fördel: ”Många gör inte sin läxa”

Uppdaterad
Publicerad

En stor faktor under sommarens OS i Tokyo kommer att vara värmen. Det tror ett av Sveriges stora medaljhopp, gångaren Perseus Karlström, att gynnar honom.

– Jag får ett övertag mot många för att de inte gör sin läxa, säger han till SVT Sport.

Perseus Karlström är rankad tvåa i världen på 20 kilometer gång och har inte slutat sämre än fyra i någon tävling sedan starten av 2019. Han är alltså ett av Sveriges stora medalj-, kanske till och med guldhopp, på OS i Tokyo.

Nu är han i Sveriges och förbereder sig och innan avfärd till Japan den 25 juli så ska han även hinna med ett höghöjdsläger i italienska Livigno.

Men det är inte höjden, utan värmen, som är den stora snackisen inför gångtävlingarna på OS.

– Det är väldigt mycket fokus på en bra värmeförbederlse så det håller jag på med just nu och det kommer jag fortsätta med efter mitt läger i Italien.

Vrider upp värmen hemma

Hur gör man det?

– Man exponerar sig för värme helt enkelt. Dels har jag kört några dagar på Bosön i klimatkammaren där, på 32 grader. Jag har ett löpband hemma med ett värmelement i rummet, så där jag trycker upp värmen. Sedan även utomhus när det kommer bli varmt här så kanske jag väntar någon timme tills det blir varmare. Annars så kan man till exempel ta på sig en regnjacka och långa tights och imitera 30 grader, även om det bara är till exempel 20 ute.

Passar värmen dig jämfört med konkurrenterna?

– Det passar mig bra ur den aspekten att jag är bra på att förbereda mig på värmen och det är många som inte är det. Jag får ett övertag mot många för att de inte gör sin läxa, säger Karlström.

”Mitt drömmål är att stå överst på pallen”

Coronapandemin gör att de flesta av Karlströms största konkurrenter bara har tävlat en gång i år och därför är det svårt att veta var de står. Men målet för svensken är guld.

– Mitt drömmål är att stå överst på pallen. Jag kommer att göra allt för att fajtas för att stå där. Sedan är det ju OS och alla tränar lite mera, så det kommer vara stenhårt.

31-årige Karlström känner sig trygg med de olympiska spelen ur en coronasynpunkt och tror inte att det kommer att påverka smittspridningen i Japan. Han har själv fått sin första vaccindos, men är ändå lite orolig för att bli smittad.

– Det är något som har vuxit ju närmare OS vi har kommit. Själv har jag inte blivit smittad. Jag har gjort det jag har kunnat för att hålla mig frisk. Det känns tryggt att de flesta i truppen kommer att vaccinerade. Det värsta vore att bli smittad av någon svensk, det vore riktigt illa.

KLIPP: Varför är det farligt att springa i värme?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför är det farligt att springa i värme?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer