Rai Benjamins superlopp var ändå inte nära Karsten Warholms. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rai Benjamin efter galna rekordloppet: ”Största loppet i olympiska historien”

Uppdaterad
Publicerad

Rai Benjamin sprang över en halv sekund under det tidigare världsrekordet.

Ändå räckte det ”bara” till silver på 400 meter häck.

– Om du hade sagt att jag skulle springa på 46,1 och förlorade hade jag antagligen gett dig stryk, säger han.

Det 400 meter häck-lopp som i natt, svensk tid, sprangs i Tokyo var antagligen ett av de bästa friidrottslopp som någonsin sprungits i världen. Karsten Warholm vann på smått osannolika 45,94.

Amerikanen Rai Benjamin var rejält distanserad och slutade tvåa på tiden 46,17. Men tiden var ändå 53 hundradelar bättre än det tidigare rekordet, som Karsten Warholm satte i Oslo förra månaden.

Tokyo 2020

– 46,1... Och jag förlorade. Jesus... det är idrottens grymma natur. Om du hade sagt till mig att jag skulle springa så snabbt och förlora, då hade jag förmodligen gett dig stryk, säger Benjamin till norska medier.

”Det största loppet”

Enligt Benjamin råder det ingen tvivel om var loppet ska rankas i OS-historien.

– Detta var det största loppet i den olympiska historien. Jag tror inte ens att Usain Bolts 9,5 bräcker detta. Det var tre stycken som i praktiken slog världsrekordtiden.

Räckt till semi på vanliga 400

Bronsmedaljen knep Alison dos Santos från Brasilien på 46,72, vilket är den fjärde snabbaste tiden på 400 meter häck genom alla tider och bara två hundradelar över Warholms tidigare rekord.

Och frågan är om det någonsin kommer att bli någon annan än Warholm som kommer att ha världsrekordet i framtiden.

– Jag bryr mig inte om vem det är, men ingen i historien hade kunnat eller kommer att springa så fort som oss. Oavsett sko eller bana, säger Rai Benjamin.

Även fyra Kyrion McMaster var mäkta imponerad.

– När jag såg tiden tänkte jag bara: ”Herrejösses!” Sprang han på 45? Visste du att en tid på 45 hade gett semifinal på vanliga 400 meter? Och de gör det med tio häckar. Låt det sjunka in. Så pass snabba är de här grabbarna, det är helt sinnessjukt, säger han, vars 47,08 var personligt rekord och innan denna sommar hade varit en av tidernas bästa tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet