Styrelsen för ryska friidrottsförbundet har avgått Foto: TT

Ryssland betalar böterna till World Athletics

Uppdaterad
Publicerad

Ryska friidrottsförbundet har lyckats få pengar av ryska regeringen för att betala de böter man var skyldig det internationella friidrottsförbundet World Athletics. Ryska friidrotten riskerade att stängas ute om inte pengarna betalades.

På lördag går tidsfristen ut för den böter på 55 miljoner kronor som det ryska friidrottsförbundet är skyldig. Böterna är utfärdade efter en segdragen konflikt där Ryssland anklagats för att hjälpa till att förfalska dokument för att ge ryska idrottare alibi för att undvika dopningstester.

Ordföranden för RusAF, det ryska friidrottsförbundet, Jevgeni Yurchenko uppgav idag för den ryska nyhetsbyrån Tass att hela bötesbeloppet är betalt. World Athletics däremot uppgav på onsdagseftermiddagen att man ännu inte sett några pengar, men att sådant kan ta lite tid.

Den 1 juli missade Ryssland en tidigare deadline och hävdade då att man inte hade pengar. Ryska friidrottare skulle bli uteslutna att tävla även under neutral flagg i internationella tävlingar om pengarna inte betalades.

Ryssland har varit avstängt från WA sedan 2015 på grund av statsfinansierad dopning. Ryska friidrottare som har kunnat bevisa att de är rena från dopning har dock haft möjlighet att tävla under neutral flagg.

Fakta: Den ryska dopningsskandalen

Visa

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen gäller fortfarande. Ett stort antal ryska friidrottare har getts tillåtelse att tävla internationellt under neutral flagg.

Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande. 271 ryska idrottare deltog, dock inga friidrottare.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Den 20 september 2018 hävde Wada avstängningen av den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Villkoret var att Wada skulle få tillgång till Rusadas all data kring dopningstester, vilket man fick i januari 2019.

I september bad Wada om förtydligande kring en del data efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdatan. Därefter har Wada hittills gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfall.

Den 9 december beslutade Wadas styrelse att följa granskningskommitténs förslag och stänga av rysk idrott i fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer