Sagnia efter tuffa coronauppladdningen: ”Varit anti mot människor”

Uppdaterad
Publicerad

Khaddi Sagnia känner glädje efter att ha landat i Japan. Hon klarade sig utan att ha smittats av covid-19. Det var en prövning att umgås med släkt och vänner innan avresan till OS.

– Jag har varit anti mot människor, säger Sagnia.

Hon hade varit i Fukuoka och förlägret ett halvt dygn när hon mötte media i en digital presskonferens anordnad av det svenska friidrottsförbundet. Hon ler och är sitt vanliga spralliga jag, tillfreds med att överhuvudtaget kunna ställa upp. Efter meniskoperationen i våras hade hon räknat bort OS men får nu en chans att mäta sig med de bästa på idrottens största scen. Även om oddsen försämrats ordentligt. 

Det var en prövning att förhålla sig till pandemin och umgänget valdes med omsorg. Sju coronatester hann det bli i Sverige innan avresan till Tokyo.

Tokyo 2020

– Det har varit otroligt tufft. Det är först inför OS som jag verkligen börjat oroa mig. Tidigare har det varit typ ”håll avstånd, tvätta händerna och håll dig ren”. Men det har varit otroligt viktigt att känna att alla jag umgås med inte har fått umgås med andra än mig, utan de har fått vänta med det tills jag åkt iväg.

Slutat att kramas

Sagnia har varit hård mot sig själv och ställt krav på omgivningen.

– Det har varit otroligt viktigt för mig att kunna lita på min omgivning samt att jag själv varit väldigt anti mot människor, har tagit min bil överallt, inte kramats. Jag är ändå rätt stolt över mig själv. Jag gillar att kramas men nu har det varit väldigt strikt med det, säger Sagnia.

Det var en mycket större process än vad hon kunde föreställa sig.

– Det har varit mycket att göra på flygplatsen med coronatest och pappersarbete. Jag har inte förstått att det kunnat gå till på det här viset, vilket gjort att jag inte kunnat vara så glad som jag vill vara åt det utan all kraft har gått åt till coronatest och att hålla sig borta från människor, sett till att man inte är positiv eller komma nära någon som är positiv. Nu när man väl är här försöker jag bara komma in i stämningen och slappna av eftersom jag hela tiden varit på min vakt de sista veckorna, säger Sagnia.

Extremt tuff konkurrens

Förra året radade hon upp långa längder med 6,92 som bäst vilket gav henne en tredjeplats på världsbästalistan. Efter knäoperationen i våras blev säsongen förskjuten och Sagna har som bäst hoppat 6,72, från säsongsdebuten på Stockholms stadion 4 juli, vilket ger henne en 34:e-plats på världsbästalistan där hela sju aktiva hoppat över sju meter. Någon kvalgräns har ännu inte meddelats.

– Jag tror att 6,70-80 räcker till final. Att så många hoppat bra är helt sjukt och jag väljer att se det som inspiration. Jag får ta till mig av allt det goda som finns där ute.

Tidsprogrammet från Tokyo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet