Caster Semenya går ner i distans till 200 meter. Foto: TT

Semenya byter distans för att nå OS

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya har inte gett upp drömmen om att få springa i OS.

Nu satsar den omstridda sydafrikanskan på en ny gren för att få komma till Tokyo.

Caster Semenya får inte tävla på distanser mellan 400 och 1 500 meter, eftersom hon vägrar medicinera för att få ner sina extremt höga testosteronvärden. Sedan idrottens skiljenämnd Cas slog fast domen i fjol har friidrottaren saknats vid de stora tävlingarna.

ARKIV: Semenya-fallet: Detta har hänt (31 juli 2019)

Tokyo 2020

Men nu är stjärnan på väg tillbaka – på en ny distans. Semenya satsar på att ta sig till OS på 200 meter.

”Kämpar för att nå mitt mål och mina drömmar”

”Min dröm har alltid varit och fortsätter att vara, att få tävla på den högsta nivån”, skriver Semenya på Instagram och fortsätter:

”Så för att fortsätta kämpa för att nå mitt mål och mina drömmar har jag bestämt mig för att byta gren och tävla på 200 meter”.

Men hon har en bit kvar till världseliten. På fredagen blev det visserligen seger i ett distriktsmästerskap i Sydafrika. Men tiden, 23,49, var långt från världsklass.

Semenya måste klara kvalgränsen 22,80 för att bli uttagen till OS.

Caster Semenya var helt överlägsen på 800 meter och tog två OS-guld och tre VM-guld på distansen innan hon stoppades från tävlande i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet