Caster Semenya vägrar medicinera ner testosteron-nivån Foto: TT Nyhetsbyrån

Semenya vägrar medicinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Efter segern på 800 meter i Doha var Caster Semenya väldigt tydlig. Hon kommer inte att följa uppmaningen i det nya regelverket och medicinera sig för att sänka testosteronhalterna i sin kropp till de gränsvärden som IAAF beslutat.

”Nej, i helvete heller”, svarade hon pressen på den frågan.

De nya reglerna från internationella friidrottsförbundet som kräver att kvinnliga idrottare med naturligt höga testosteronnivåer och som vill fortsätta att tävla inom vissa löpgrenar, ska behandlas medicinskt för att sänka nivåerna gör att sydafrikanska stjärnan Caster Semenya inte kan tävla vidare på favoritdistansen 800 m. Hon skulle tvingas att börja satsa på 5000 m.

Men Semenya vill inte lyssna på det örat alls efter sin seger i Doha.

– Jag är en tokig idrottskvinna, jag byter grenar ofta men 800 meter är mitt kall. Jag brinner för den sträckan och jag kommer fortsätta göra det, säger Semenya men säger inget om hur det ska gå till utan att genomgå medicinering.

Hon viftar undan det och hävdar att det är någon annans problem

– Jag kommer byta gren när jag villl, ingen kan säga åt mig vad jag ska göra. Om jag vill byta gren gör jag det men om någon annan vill att jag gör det, är det deras problem, inte mitt.

– Jag är en kraftfull idrottare, jag kan springa allt från 100 meter till 5 km, så jag kan springa vad jag vill.

Bakgrund: Friidrottens könsregler

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och deras koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Den 1 maj dömde Cas till IAAF:s fördel.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.