Lamont Marcell Jacobs. Foto: Bildbyrån.

Skrällen: Italienskt guld på 100 meter

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska världsettan på 100 meter försvann redan i semifinalen.

Det öppnade för – Italien.

Lamont Marcell Jacobs tog OS-guldet på 9,80 före amerikanen Fred Kerley och Andre de Grasse, Kanada.

Usain Bolts OS-karriär tog slut i Rio de Janeiro. Men underhållningen på herrarnas 100 meter finns kvar, om än på något oväntade sätt.

Efter 9,77 i början av juni var Trayvon Bromell en av de stora guldfavoriterna inför herrarnas 100 meter. Men världsettan hade problem redan i försöken och försvann sedan något oväntat redan i semifinal.

Tokyo 2020

I stället bjöd herrarnas OS-final på 100 meter på en del överraskningar – som en kinesisk och en italiensk medaljkandidat.

Lamont Marcell Jacobs är visserligen född i USA, men uppvuxen hos sin mamma i Italien. Nu är han en något otippad olympisk mästare, efter att ha satt Europarekord både i semin och finalen.

Att banorna på Olympiastadion i Tokyo är riktigt snabba blev tydligt redan i damernas 100-metersfinal, där jamaicanskan Elaine Thompson-Herah vann på 10,60 – den näst snabbaste tiden någonsin.

På herrsidan bjöd kinesen Su Bingtian och amerikanen Ronnie Baker på 9,83 sekunder redan i sin semifinal, som kinesen vann med två tusendelar till godo.

I samma semi satte dessutom Lamont Marcell Jacobs nytt Europarekord med 9,84. Det förbättrade han ytterligare i finalen.

Italienaren fick en bra start, men avancerade inte upp i täten förrän mot slutet av loppet och vann på 9,80. Fred Kerley, USA, tog silver på 9,84 och kanadensaren Andre de Grasse bronset på 9,89.

MISSA INTE: Krossade världsrekordet – med 17 (!) centimeter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet