Lonah Chemtai Salpeter tas om hand efter målgång i Tokyos maraton. Foto: TT.

Snabb Tokyo-mara i coronavirusets skugga

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiern Birhanu Legesse vann Tokyos maraton på den snabba tiden 2.04.15. Bara ett hundratal elitlöpare fick springa loppet som förra året samlade 38000 deltagare, detta på grund av coronavirusets utbrott.

Normalt sett är gatorna packade av folk som följer maratonloppet med målgång vid det kejserliga palatset. Nu var det klickar av åskådare, de flesta i munskydd, som föjde loppet. Loppet hade en stor toppbredd med 17 löpare under 2.08.

– Det är en bra bana och om vädret hade varit bättre kunde jag ha sprungit på 2.03, säger Legesse om loppet som genomfördes i konstant kallt regn.

Tokyo 2020

Det blev även etiopisk seger i damloppet. Ruti Aga vann på 2.20.40.

– Det var svåra förhållanden med mycket vatten på gatorna men det blev ett bra lopp ändå, säger Aga till World Athletics.

I augusti ska OS-maran genomföras i samma land

I augusti är det OS i samma stad även om maratonloppet är flyttat till Sapporo 80 mil längre norrut fågelvägen på grund av fruktan för hettan.

– Om OS kommer att se ut på det här sättet kommer det att bli en sorglig syn, säger åskådaren Hiroshi Enomoto till AP.

Idrotten i Tokyo har påverkats stort den här helgen och coronaviruset har haft effekt på fotboll, rugby, baseboll och sumobrottning och troligen även fler evenemang. Alla evenemang med stora åskådartal har också påverkats och skolor har stängts.

Premiärministern Shinzo Abe och IOK:s ordförande Thomas Bach har sagt att de olympiska spelen 24 juli-9 augusti ska genomföras som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet