Daniel Ståhl laddad för EM Foto: Bildbyrån

Ståhl i EM-form: ”Stämmer allt bättre”

Publicerad

VM-tvåa i fjol och Europatvåa i år.
Det finns stora medaljförhoppningar på diskuskastaren Daniel Ståhl i EM.
– Det är väldigt bra startfält, ska bli riktigt kul, säger han till SVT Sport.

Ståhl och de övriga svenska diskuskastarna Simon Pettersson och Axel Härstedt kvalar under tisdagen på Olympiastadion i Berlin.

– Man har tre chanser och målet är att slänga långt och gå till final, säger Ståhl till TT.

– Jag är inte alls orolig.

I fjol hade Ståhl en väldigt stark sommar och krönte den med ett VM-silver i London.

”Formen är bra”

Den här sommaren har han inte varit lika stabil. Skälet är att 25-åringen var fotskadad och fick sedan lunginflammation i våras och tappade flera veckors träning. Det har därför tagit tid för honom att hitta rätt i tekniken och resultaten har varit blandade under sommarens tävlingar.

– Han tappade känslan i våras på grund av skador och sjukdomar. Men den senaste månaden, då det inte varit så många tävlingar, har träningen handlat om att hitta balansen – att få fysik, teknik och det mentala att klaffa under en sekund, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson.

– Formen är bra nu, den har varit på uppåtgående den senaste månaden. Han har fått tillbaka känslan nu och det ser väldigt lovande ut inför EM.

Långt i genrepet

I sista tävlingen före EM, i Karlstad för knappt två veckor sedan, slog Ståhl till med säsongsbästa 69,11.

– Det var kul att slänga banrekord där, det var det som var mitt mål. Att det blev 69 meter var extra kul. Det var bra tryck i det kastet – alltid kul att få slänga långt, säger han.

Veckorna före EM har han ägnat åt att finslipa stabiliteten i tekniken.

– Jag ville bli säkrare så de stora längderna kommer. Och det börjar stämma bättre och bättre.

”Kan snacka svenska”

Största motståndet har Ståhl sannolikt i litauern Andrius Gudzius som kastat 69,59 i år. Han är också regerande världsmästare.

Att ha med sig Simon Pettersson och Axel Härstedt i EM tycker Ståhl är bra.

– Det är jättebra att kastarna i svensk friidrott börjar kliva fram och främst i diskus just nu. Och att vara tre i EM är jätteskoj. Och en trygghet, då kan man snacka svenska på banan också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer