Daniel Ståhl. Foto: Bildbyrån

I brist på Diamond League – Ståhl satsar på nya tävlingsserien

Uppdaterad
Publicerad

Ingen DL-tävling i diskus förutom Stockholm.

Daniel Ståhl väljer att satsa på det näst bästa alternativet säsongen 2020: Nystartade Continental Tour.

– Det är ju ändå positivt att man får tävla någonstans. Samtidigt är nummer ett fortfarande Diamond League, säger svenska diskusmästaren till SVT Sport.

Diskusen har, tillsammans med flera andra grenar, i princip utraderats från Diamond League nästa säsong. Detta eftersom tv-sändningarna kortas från 120 till 90 minuter.

I stället erbjuder IAAF, eller World Athletics som förbundet numera kallar sig, de nobbade friidrottarna att tävla i nystartade Continental Tour.

Daniel Ståhl har riktat stark kritik mot Diamond League-beslutet och träffade i helgen World Athletics Athletes Commission i Monaco för att diskutera petningen.

Men i väntan på förändring, är svenska diskuskastaren inställd på att tävla i den nya serien.

– Jag ska prova på det nu, att tävla och resa inom Continental Tour, bekräftar Daniel Ståhl till SVT Sport.

Tio deltävlingar i tio länder

Under måndagen presenterade World Athletics förutsättningarna för den nya tävlingsserien. Continental Tour kommer fokusera på grenarna som inte längre har en plats i Diamond League, vilket förutom diskus är 200 meter, 3 000 meter hinder, tresteg och slägga.

Tävlingarna kommer arrangeras mellan maj och september på tio olika orter i allt från Kina till Finland (se faktaruta).

– Det är en bra idé faktiskt, framför allt får äntligen släggkastarna vara med. De har ju kämpat med den här frågan i 15 år nu efter att de blev kickade från Golden League (som senare blev Diamond League). Nu är de tillbaka på kartan så det är jättebra.

Du verkar ändå rätt positiv?

– Jo det är klart, det är ju ändå positivt att man får tävla någonstans. Samtidigt är nummer ett fortfarande Diamond League, det är det man vill vara med på. Det är det viktigaste och största vi har inom friidrotten.

Daniel Ståhl kommer fortsätta arbetet med att återinföra grenarna i Diamond League.

– Det kanske inte förändrar situationen 2020, men nu har vi i alla fall en plats vid bordet. Så vi kan se till att det inte fattas liknande beslut i framtiden utan att konsultera idrottare först.

Hur var mötet i helgen?

– Bra, tycker jag. Renauld Lavenie (fransk stavhoppare) och Inaki Gomez (före detta OS-atlet i gång) var där från World Athletics Athletes Commission. Vi diskuterade bra och dåliga saker.

Hur går ni vidare?

– Den 13 december kommer min vän Shaun Pickering (före detta kulstötare) ha nästa möte med Jon Ridgeon (vd, World Athletics). Så får vi ta det vidare därifrån, säger Daniel Ståhl.

ARKIV: Se när Ståhl tar emot VM-guldmedaljen (1 oktober 2019)

Det här är nya Continental Tour

World Athletics, tidigare IAAF, har nu presenterat tävlingsprogrammet för nya Continental Tour.

Turneringen riktar fokus på de grenar som inte längre ges plats i Diamond League, så kallade core events (200 meter, 3000 meter hinder, tresteg, diskus, slägga).

Rankingpoäng ges utifrån kategori GW (samma som Diamond League) för core events

Prispengar för samtliga grenar – högre summa till core events

De bästa aktiva i respektive core event får en plats i VM 2021.

Tävlingskalendern 2020

10 maj: Tokyo, JPN

13 maj: Nanjing, CHN

22 maj: Ostrava, CZE

1 juni: Hengelo, NED

9 juni: Åbo, FIN

13 juni: Kingston, JAM

7 juli: Szekesfehervar, HUN

6 september: Silesia, POL

15 september: Zagreb, CRO

En tionde tävling kommer att presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.