Timothy Cheruiyot steget före Jakob Ingebrigtsen på 1500m meter. Så har det sett ut de tolv gånger de mötts. Foto: TT

Teknikalitet tar kenyanske favoriten till OS

Uppdaterad
Publicerad

Det väckte stor uppståndelse när den regerande världsmästaren på 1500 meter, Timothy Cheruiyot, lämnades utanför den kenyanska OS-truppen efter att ha blivit fyra i kvaltävlingen. Nu kommer årets världsetta på distansen ändå till OS och det på grund av en teknikalitet. Tvåan i kvalet, Kamar Etyan, har nämligen genomgått för få dopningstester och får stanna hemma.

Timothy Cheruiyot berättade efter Diamond League-galan i Monaco i fredags, där han vann på det personliga rekordet 3.28,28, vilket även är världsårsbästa, att han vid tiden för uttagningen i Nairobi i mitten av juni besvärades av en lårskada och samma dag som finalen fick ett dödsbud i familjen.

Dock var det inget som tydde på att Cheruiyot skulle få en OS-plats, vilket hade öppnat vägen för norrmannen Jakob Ingebrigtsen, som förlorat tolv av tolv lopp mot Cheruiyot.

Tokyo 2020

Kenya har liksom USA strikta kval och de tre bästa, under förutsättning att de klarat kvalgränsen, får åka på OS. Men nu kan inte Kenya skicka tvåan i kvalet, Kamar Etyan, eftersom han inte uppfyller kravet på att ha testats utanför tävling tre gånger de senaste tio månaderna inför ett stort mästerskap.

Två aktiva fick stanna hemma i Doha-VM 2019

– Det är väldigt oturligt för Etyang att missa spelen på grund av AIU:s (internationella friidrottsförbundets disciplinära gren som främst verkar mot dopning) krav på att ha blivit testad tre gånger utanför tävling. Vi har förklarat det för den aktive och han förstår den situation som vi har hamnat i, säger Kenyas OS-chef Barnaba Korir till kenyanska Nation.

Även vid VM i Doha fick två aktiva stanna hemma av samma anledning. Wada har placerat Kenya som ”kategori A”, vilket betyder att man är sämst i klassen med upprepade dopningsbrott och inte kan få dispenser.

Beskedet kommer inte som någon överraskning för det norska lägret.

– Det tror jag inte på. Det tror jag först när jag ser att han inte kommer till start, sade Ingebrigtsen om Cheruiyots missade OS till NRK efter att ha blivit trea i Monado.

Nations uppgifter har inte bekräftats av OS-arrangören. Cheruiyot har heller inte skrivit något på sina sociala medier.

KLIPP: Timothy Cheruiyot vann på personrekordet 3.28,28 (9 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet