Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Åskag menar att hon slagit ett nytt personbästa. Foto: Bildbyrån

Informellt formbesked av Maja Åskag inför säsongsdebuten: ”Garanterat personbästa”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gör längd- och trestegshopparen Maja Åskag säsongsdebut utomhus på Nordiska mästerskapen. Och formen är god. Iallafall enligt ett eget informellt rekord i kort ansats.

– Vi hade inget måttband men det var garanterat ett personbästa, säger 20-åringen till SVT Sport.

Maja Åskag går in i utomhussäsongen i helgen med en god känsla. Under våren har hon legat i hårdträning, först på läger i Spanien och sedan i Portugal, innan hon åter landade hemma i Eskilstuna.

Är det nåt speciellt du har fokuserat på i träningen?  

– Det är egentligen helheten. Att fortsätta bli starkare. Och i tresteget att verkligen jobba in alla steg i isättningarna och rörelserna. Vi har kört mycket kort ansats, där man inte har lika mycket fart. Då kan man jobba med de detaljerna.

Informellt rekord

Och på tal om kort ansats.

Nyligen gjorde Åskag en intervju med Eskilstuna-Kuriren där hon avslöjade ett informellt rekord: att hon på sju steg – enligt egen uppgift – hoppade någonstans mellan 13,60 och 13,80 på landslagslägret i Portugal. Lika långt som hon tidigare under våren har hoppat med full ansats (17 steg). 

– Det är skönt att det går framåt. I går hade jag ett jättebra hopp-pass här hemma också. På läger tränar man mycket och det blir som en försäsong. Nu lättar vi på det och då kommer förhoppningsvis all träning under våren ikapp. 

Gör sitt sista juniormästerskap

Den här säsongen gör hon sitt sista juniormästerskap (U23-EM) där hon skördat stora framgångar tidigare.

– Målen för säsongen är både att jag ska ta medalj på U23-EM och att kvala till VM. Resultatmässigt skulle jag vilja hoppa svenskt rekord (14,29) och få till ett långt längdhopp i godkänd vind.

Och längd och tresteg, hur mycket satsar du på respektive gren i år?

– Jag satsar lite mer på tresteg, det är huvudfokus, och då kommer längden parallellt. Det har alltid fungerat så, de ger varandra väldigt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.