Kritik har riktats mot att OS-gången avgörs i ett varmt Tokyo nästa år – men Perseus Karlström vill inte att tävlingen flyttas. Foto: Bildbyrån

Trots värmehotet – Karlström vill ha kvar gången i Tokyo

Uppdaterad
Publicerad

Efter VM i Doha där värmen ställde till med problem meddelade IOK att de gärna ser att gång- och maratontävlingarna i OS flyttas från Tokyo till det kyligare Sapporo. Men det uppskattar inte arrangören i Tokyo, som nu får medhåll av svenska VM-bronsmedaljören Perseus Karlström.
– Vi måste hela tiden anpassa oss till olika förhållanden. Det är kul, det är en del av utmaningen, säger han till SVT Sport.

Värmen i Doha var extrem under friidrotts-VM. Gång- och maratontävlingarna hölls under nätterna, men värmen ställde trots det till med stora problem bland utövarna. Trots det vill den svenska bronsmedaljören från VM att tävlingarna i OS stannar i Tokyo, där det väntas bli oerhört varmt nästa sommar.

– Det är väldigt tråkigt om de flyttar det från Tokyo. Alla vet ju att det kommer vara de förutsättningarna, det går ju att anpassa sig, men man måste bry sig om att göra det, säger Perseus Karlström till SVT Sport.

Mindre svenska fans skulle heja

Det är inte bara att han själv lyckats bra i värmen som gör att han vill ha kvar tävlingarna i Tokyo, utan även för att få se fler svenska flaggor runt banan.

– Det skulle vara tråkigt om det flyttas. Då skulle det också bli mycket mindre svenskar i publiken än vad det hade varit i Tokyo. De spontana som skulle kunna komma ut att heja, de kommer inte åka flera mil för att kolla på tävlingarna.

VM – ett bra genrep

Han säger att VM var ett bra genrep inför nästa sommar. Och genrepet gav honom värdefulla erfarenheter inför OS.

– Vi kommer att förfina våra metoder för att klara av värmen bättre. Så Tokyo kommer att vara bättre än Doha.

– Det går ju att klara av värmen. Det är en del av utmaningen, vi måste hela tiden anpassa oss till olika förhållanden. Det är kul, det är en del av utmaningen, säger han.

”De har inte förberett sig så bra”

Karlström förstår att det finns de som tycker annorlunda, som vill flytta tävlingarna. Samtidigt menar han att de helt enkelt inte är förberedda för värmen.

– Det är inte jättemånga av mina kollegor som skulle tycka det var ett dåligt beslut om det skulle flyttas, så mycket kan jag säga. Men samtidigt så hade de inte förberett sig så bra heller. De kanske trodde att de hade det, men de hade inte det i slutändan, och då gick det skitdåligt för dem.

– Det är klart att det är frustrerande när man inte kan prestera när man tränat för något i flera år. Men då har de ju bommat på något.

SVT förklarar: Varför är det farligt att springa i värme?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.