Sha'Carri Richardson ser ut att missa OS. Foto: TT

Uppgifter: USA:s sprintdrottning missar OS

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska mästaren på 100 meter Sha'Carri Richardson ska ha testat positivt för cannabis och missar OS. Det uppger anonyma källor för Reuters.

– Hennes manager hörde av sig för ett par dagar sedan och strök henne från Bauhausgalan, vilket vi tyckte var olyckligt. Men nu förstår vi varför, säger tävlingsledaren Jan Kowalski till SVT Sport.

Richardson har radat upp toppresultat den här säsongen med 10,72 som bäst. Hon vann de amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon, förra veckan på 10,86 och säkrade i och med det en plats i OS i Tokyo där det förväntades en duell med dubbla OS-mästaren Shelly-Ann Fraser-Pryce som vid 34 års ålder är bättre än någonsin och sprungit på 10,63 i år.

Tokyo 2020

Helt klart är att Richardson inte kommer till start i Stockholms Diamond League-gala på söndag där det var tänkt att hon skulle springa 200 meter.

”Jag är människa”, skrev hon i ett kryptiskt inlägg på Twitter sent i går kväll.

Fyran i loppet ska ha fått en OS-plats

Enligt Reuters ska fyran i loppet, Jenna Prandini, blivit kontaktad om att hon får en OS-plats på distansen. Hon hade redan en OS-plats på 200 meter där hon var tvåa i det amerikanska kvalet.

Ett positivt test av cannabis gör att man blir diskad i de amerikanska mästerskapen som samtidigt är kval till OS. Cannabis finns med på Wadas förbjudna lista. Om en aktiv kan visa att drogen använts utan prestationsförbättrande syfte kan en avstängning sänkas från normala fyra år till tre månader. Om en aktiv går med på ett behandlingsprogram kan strafftiden sänkas ytterligare till en månad. Enligt Reuters kan en sådan kortare avstängning göra att Richardson är tillgänglig att delta i OS från 6 augusti och kunna vara en del av stafettlaget över 4x100 meter.

Det finns även en möjlighet att gå till idrottens skiljedomstol Cas i Lausanne, men med tanke på den korta tiden kvar till OS känns den möjligheten begränsad. Normalt sett tar bara en dom ett par veckor att skriva.

Richardson är en av gästerna i kvällens tv-show ”Today Show on Friday” som sänds i NBC.

KLIPP: Här driver Duplantis med konkurrenten (30 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet