Armand Duplantis jublar efter att ha satt nytt världsrekord i stavhopp. Foto: Bildbyrån

Krönika: ”Varenda ögonpar fixerade på Duplantis”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

1703 kapitulerade den murbefästa handelsstaden Torun till Karl XII – då 21 år. Det skulle dröja 317 år innan en ny svensk kung tog staden i sitt grepp. Den här gången hette han Armand och den blott 20-årige stavhoppskonungen bjöd invånarna på en show de aldrig kommer att glömma.

Theo Bylund

reporter på plats i Torun, Polen

I Copernicus Arena, döpt efter stadens stora son, var det tydligt vem som var det stora dragplåstret för detta stopp av världstouren inomhus. Stjärnorna stod rätt för den unge svensken som börjat ta över friidrottsscenen efter Usain Bolt och fylla ett gapande tomrum.

Det är Duplantis som är namnet på allas läppar, inte bara i Sverige utan vi pratar world wide.

Det fanns dock tvivel kring Armand Duplantis dagsform. För blott fyra dagar sen hade 20-åringen varit en armbågs-touch ifrån att sätta världsrekord och det fanns skäl att tro att den unge Armand skulle visa på trötthet efter den uppvisningen.

6,01 såg ut som en uppvärmning

Från första hoppet för kvällen stod det klart att så inte var fallet. Armand flög över 5,52 med oförskämd marginal. Vid 5,72 var alla konkurrenter borta, kvar stod Armand Duplantis ansikte mot ansikte mot historien. Att bryta sexmetersvallen med 6,01 såg närmst ut som en uppvärmning inför vad som komma skulle.

Första försöket på 6,17 kom med besked. Ett knä på ribban men överkroppen en BRA bit över. Jag måste motvilligt erkänna att jag som ensam svensk medierepresentant på plats antagligen förstörde för övriga journalister med allehanda vrål som måste stört andra intervjuer. Om nu någon brydde sig om någon annan än Duplantis. Han hade arenan i sin hand, ägde den, och hade kunnat få nycklarna till staden. 

Kanaliserade all erfarenhet från tre års ålder

Sen var det dags. 6,17 för andra gången. Varenda ögonpar i hela hallen fixerade på Armand Duplantis. Det var som att Armand kanaliserade all erfarenhet från tre års ålder i det försöket och när han landade på mattan låg ribban kvar. Extas i Copernicus Arena. Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att Armand Duplantis spenderade två timmar med påhejare och en lågmäld gissning lägger antalet selfies kring 4000.

Efter sin kväll med Düsseldorf var Armand tvungen att sova 17 timmar dagen efter för att smälta allt som hänt. Om den utvecklingen fortsätter får vi vara glada om den gode Armand vaknar innan Tokyo när OS startar i augusti.

KLIPP: Här sätter Armand Duplantis världsrekordet 6,17

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.