Foto: TT/SVT Sport

Världsrekordhållaren van Niekerk bryter med ”gammelmormor”

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordhållaren på 400 meter, sydafrikanen Wayde van Niekerk, bryter med sin tränare, ”gammelmormor” Anna ”Ans” Botha.

Han ska i stället träna med ett stjärnlag i USA inför OS i Tokyo.

van Niekerk har haft enorma framgångar med 78-åriga Botha och förutom världsrekordet på 43,03 från bana åtta i OS-finalen i Rio de Janeiro 2016 tog sydafrikanen VM-guld 2015 och 2017.

28-åringen råkade dock ut för en svår knäskada i oktober 2017 efter att ha deltagit i en uppvisningsmatch i rugby och sprang under 2018 och 2019 inga lopp på favoritdistansen 400 meter. I höstas var han tillbaka och sprang på mediokra 45,58.

Tokyo 2020

Samarbetet inleddes 2012

Samarbetet med ”gammelmormor” inleddes 2012 när van Niekerk började på Kovsies-universitet i Bloemfontein där Anna ”Ans” Botha varit friidrottstränare i 25 år. Nu lämnar dock van Niekerk Sydafrika och Botha för att träna med stjärncoachen Lance Brauman som har världsmästaren på 200 meter, Noah Lyles, och OS-mästaren på 400 meter, Shaune Miller-Uibo i sitt Floridabaserade stall.

– Jag har njutit av att träna med Ans och hennes grupp men för att kunna slå mitt världsrekord så behöver jag träna tillsammans med världens bästa sprinters, säger van Niekerk enligt Reuters.

– Jag känner att en tillfällig flytt till USA är det bästa för att ta tillvara mina intressen för den närmsta framtiden, säger van Niekerk som kommer att utvärdera upplägget efter OS i Tokyo till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet