Serena Williams och Caster Semenya. Foto: BILDBYRÅN

Serena Williams tar ställning för Semenya i reklam

Uppdaterad
Publicerad

Ett känt sportmärke har släppt en reklamfilm där man vill lyfta kvinnliga idrottare. Där berättar tennisstjärnan Serena Williams om fördomar som kvinnor kan tvingas möta under karriären – och tar även ställning i det pågående fallet med friidrottaren Caster Semenya.

Filmen, som sportmärket Nike står bakom, kunde ses för första gången under Oscarsgalans reklampaus.

I reklamfilmen säger Serena Williams ”när vi är för bra är det något fel på oss” till bilder på bland annat friidrottaren Caster Semenya. Något som kan tolkas som att tennissjärnan Williams ställer sig bakom medeldistanslöparen Semenya och hennes uppmärksammade ärende hos Cas, idrottens skiljedomstol.

Cas ska avgöra om Semenya måste medicinera eller inte för att få fortsätta tävla mot kvinnor. Anledningen är Semenyas naturligt höga halter av testosteron i kroppen.

Filmen visar också andra kända kvinnliga idrottsprofiler, samtidigt som Serena Williams säger: ”Om vi visar känslor kallas vi dramatiska. Om vi vill tävla mot män är vi tokiga. Om vi blir arga är vi hysteriska, irrationella eller bara galna. Och om vi drömmer om lika möjligheter har vi vanföreställningar”.

Nike har tidigare släppt en reklamfilm som skapat rubriker. För ett halvår sedan skapades debatt kring filmen med Colin Kaepernick, den före detta NFL-spelaren som protesterade mot rasism genom knäböjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer