Perseus Karlström tror att beslutet att flytta gångtävlingen i OS kommer att gynna honom. Foto: Bildbyrån

Karlström om flytten: ”Det kommer gynna mig”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom det definitiva beslutet från IOK. Både maraton- och gångtävlingarna i OS 2020 flyttas till svalare klimat i Sapporo.
Svenska gångstjärnan Perseus Karlström menar att flytten gynnar hans chanser.
– Alla har det tuffare i varma förhållanden men eftersom att jag är större än mina konkurrenter så gynnar flytten mig mer, säger han till SVT Sport.

I VM i Doha såg Perseus Karlström länge ut att ha säkrat en silvermedalj. Men i det extrema klimatet i Qatar tappade svensken i slutet och det blev till slut en bronspeng efter att ryssen Mizinov gått om Karlstöm med ett fåtal kilometer kvar av loppet.

Till OS 2020 hoppas Karlström på att beslutet att flytta gångtävlingen till det svalare Sapporo kommer att leda till större framgångar i Japan.

– Det kommer bli mindre påfrestning i och med det svalare klimatet. Alla har det tuffare i varma förhållanden men eftersom att jag är större än mina konkurrenter så gynnar flytten mig mer, säger Karlström till SVT Sport.

Svensken har även jobbat på nya tekniker för att motverka effekterna av värmen under loppen.

”Kommer få tävla utanför hela OS”

– Jag ser chanserna att bättra på mitt resultat som goda. Jag har börjat jobba på nya avkylningstekniker och kommer också att ha lite andra ess i rockärmen när det väl är dags för Sapporo.

Men flytten är inte enbart positiv för Karlström.

– I Sapporo kommer vi att få tävla utanför hela OS, vilket är tråkigt. Vi märkte i Doha att med varma klimatet så belönas verkligen de som är förberedda för de extrema förutsättningarna. Hade tävlingen gått i Tokyo hade jag nog gynnats av att mina konkurrenter hade presterat sämre. Men i Sapporo kommer min tid nog vara bättre, säger gångaren till SVT Sport.

ARKIVMATERIAL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.