Alexander Björk tränar inför Nordea Masters Foto: TT Nyhetsbyrån

Björk trivs som favorit på Hills

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges två största golfstjärnor saknas på Hills Golf Club. Men det saknas inte stjärnor på den nya Europatour-banan för det. Yngre spelare får kliva fram och ta favoritskapet. Joakim Lagergren och Alexander Björk är två svenska färska vinnare som nu får ta fajten med en gammal världsetta och en dansk som jagar en Ryder cup plats.

Nordea Masters inleds i morgon på Hills Golf Club utanför Göteborg. Det var 22 år sedan göteborgarna hade chansen att titta på golf i Europatourklass. Då var det en regnig historia på Forsgården. Risken är att regnet kan komma att störa även årets tävling men i övrigt är förutsättningarna perfekta på den påkostade anläggningen i Mölndal.

”Greenerna fantastiska”

Greenerna har lovordats av i princip varje spelare som har tillfrågats.

Nordea Masters

– De är helt fantastiska, helt perfekta. Det kommer löna sig riktigt bra att läsa dem rätt, så den som är vass med lobbwedge och putter kommer att ha stor chans här i veckan, säger en av Sveriges hetaste spelare Marcus Kinhult, till SVT Sport.

– Banan håller väldigt bra klass. Greenerna är nog bland de bästa vi spelat på under hela året, säger veteranen och vinnaren från 2008, Peter Hanson.

Faktum är att greenerna som helt bytts ut från ifjol och fraktats hit i långtradare från Spanien är några av de bästa på hela touren. Så även om den svenska högsommarvärmen har gjort att fairways tagit lite stryk så är förutsättningarena för en rättvis tävling de allra bästa.

Björk – plötsligt favorit

Alexander Björk från Växjö gör sitt tredje Nordea Masters. I det första var han en okänd rookie och redan nu är han en av favoriterna. Utvecklingskurvan har varit enorm och med sin första seger på touren i Kina i maj har svensken klivit upp som tredje bäste svensk på världsrankingen.

– Segern betydde väldigt väldigt mycket för mig. Det var ett stort mål inför säsongen att ta min första seger på Europatouren, säger Björk till SVT Sport.

Framgångarna har gett honom möjlighet att spela mot de allra bästa och de senaste två veckorna har han spelat i USA i stortävlingen WGC Bridgestone och PGA-mästerskapet. Efter en strulig flygresa med förseningar är han nu på plats i Göteborg.

– Jag får denna säsongen och två säsonger till på vinnarkategorin på Europatouren så nu kan jag lägga upp mitt schema precis som jag vill, jag behöver inte oroa mig för (att klara) kortet utan kan satsa som jag vill. En skön känsla som gör att jag inte behöver känna någon press att prestera utan jobba på lugnt, säger Björk om vad den där segern för med sig.

Svårt att vara favorit i golf

Nu är han vare sig han vill eller inte en av favoriterna på Hills.

– Jag tycker alltid att favoritskapet är väldigt svårt på en golftävling. Om man jämför med tennisen och inför en grand slam, så vet man att det är fem som kan vinna.  I golfen så är det i en golfturnering kanske 120 spelare som har en rimlig chans kan vinna.

– Samma sak med formen. Man kan stå på rangen och känna att man slår allt dit man vill, sedan kan väldigt mycket hända under rundan så det är alltid svårt att veta. Favoritskap eller inte...förhoppningsvis är jag väl en av dem som, om jag får till spelet som jag vet att jag kan, ska vara en av dem som kan vara med där uppe på söndag.

Lagergren gillar pressen

Även Joakim Lagergren har slagit igenom på allvar den här säsongen och hans första seger kom också i maj på Sicilien.

– Det har alltid varit en dröm och vision som jag haft sedan tidig ålder, att få vinna en Europatourtävling, så det var riktigt skönt att få ro den i hamn äntligen, säger stockholmaren till SVT Sport.

Och Lagergren räds inte alls de höga förväntningarna och favoritskapet

– Det är kul. Självklart är det synd att de (Stenson och Norén) inte kan vara här och lira. Det är två riktigt stora ambassadörer för svensk golf. Men nu får väl jag och Björk ta över rollen som favoriter. Det ska bli jättekul, säger Lagergren.

Olesen bäst i startfältet

Bakom svenskarna lurar ett gäng meriterade spelare som kommer göra det svårt för någon blågul att spela hem titeln. Främst är det förre världsettan Martin Kaymer och danske formstarke Thorbjörn Olesen, som jagar en plats i det europeiska Ryder Cup-laget.

– Jag är definitivt en av favoriterna med tanke på den form jag varit i på sistonde men det är alltid svårt att sätta den pressen på en själv före tävlingen. Men jag ska bara försöka att spela bra och sätta mig i en bra situation på söndag, säger Olesen.

– Nordea Masters är väldigt speciell för mig och har alltid varit så. När jag växte upp såg jag alltid tävlingen på tv och såg de stora namnen komma dit. Några riktigt stora namn har vunnit. Och att komma från Danmark gör ju att tävlingen känns nära på  något sätt, en tävling jag alltid har velat spela bra på och en tävling jag hemskt gärna skulle vilja vinna, säger Olesen till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordea Masters

Mer i ämnet