Catriona Matthew positiv inför avgörandet Foto: TT Nyhetsbyrån

Europa-kaptenen nöjd med likaläget

Uppdaterad
Publicerad

Kaptenen för Europas Solheim Cup-lag Catriona Matthew var lättad när hon summerade dagens spel och poängskörd trots att en knapp ledning åts upp av USA in för singelspelet.

– Vi kunde förlorat med 0-4 eller 1-3 nu på eftermidagen så att komma in med 1,5-2,5 känns ändå ganska bra, säger Matthew på presskonferensen efter lördagens spel.

Hon tänker speciellt på den tredje matchen där Georgia Hall och Celine Boutier vände på ett 4 ner-underläge till seger.

– Och sedan var för Caroline (Masson) förstås nedslagen över att ha missat den där putten på det 18:e men  det var en bra putt, säger Matthew om hur nära det var att även den andra matchen gick till Europa.

I Europas lag har alla spelare hittills bidragit med minst en halv poäng till laget, alla utom svenskorna Anna Nordqvist och Caroline Hedwall.

Hur gör ni för att motivera dem att kunna gå ut och vinna?

– Om jag ska vara ärlig så hade jag inte kunnat tala om vem som inte bidragit med någon poäng. Det är här en lagtävling och man ser till hela tävlingen. Till slut på söndagen handlar det om hur hela laget har presterat och inte de individuella resultaten. Men jag är säker på att de individerna vet om detta själva och bara det gör att de kommer vara motiverade att gå ut för att ta poäng imorgon, svarar Matthew på SVT:s fråga om hur Nordqvist och Hedwall ska få upp ångan på Gleneagles.

Och motivation hos Nordqvist det finns, ingen tvekan om den saken. Svenskan var frustrerad efter förmiddagen över att hennes spel inte gett Europa några poäng än så länge.

– Jag tycker att jag spelat ganska bra ändå, jag tror att jag bara missat två fairways på två varv så jag ska ladda om för imorgon och göra mitt bästa för att vinna den matchen, sa hon till SVT Sport.

I USA:s lag är Megan Khang hittills ende spelaren som inte spelat hem minst en halv poäng åt sitt lag.

”Ett unikt slag kommer att avgöra”

Det står ju 8-8 och är helt jämnt inför söndagen och därför menar Matthew att det är mycket svårt att säga något om morgondagen när det gäller vilka som har fördelen eller ligger närmast en seger.

– Spelet hittills har visat att det är två jämna lag. Det som kommer avgöra till slut är något litet, ett unikt slag eller en putt som kan få igång flytet åt ena eller andra hållet, säger Matthew.

Matthew erkänner att hon hade hoppats att hennes lag skulle ha en ledning inför sista dagens spel.

– Givetvis är jag hellre i ledning än att jag ligger efter men ett likaläge är bra, säger Matthew.

Resultat Solheim Cup >>>

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.