Reed vann The Masters efter rysaravslutning

Uppdaterad
Publicerad

Först utmanade Rory McIlroy – sedan kom Jordan Spieth.

I slutet gjorde Rickie Fowler en sen sista utmaning.

Men Patrick Reed stod stark i toppen och vann The Masters ett slag framför Fowler.

Det var upplagt för en duell mellan Patrick Reed och Rory McIlroy som gick ut i ledarboll i dag. Och efter två spelade hål hade nordirländaren krympt Reeds tre slag stora ledning till bara ett slag.

Men så på tredjehålet satte amerikanen en fem meter lång putt för birdie medan McIlroy slarvade till sig en bogey. Och McIlroy hämtade sig aldrig för en ny utmaning.

The Masters

I stället kom Jordan Spieth som en ångvält sista rundan. Den amerikanske stjärnan inledde finaldagen nio (!) slag bakom sin landsman men efter raka birdies på 12:e och 13:e hålet var han helt plötsligt ensam tvåa, två slag bakom Reed. Med en Spieth-birdie på 16:e hålet var de helt plötsligt i delad ledning.

Stod pall mot nerverna

Men när Spieth tvingades till en bogey på sista hålet och gick tillbaka till -13 insåg han att det med all säkerhet inte skulle räcka.

Reed gick till -15 med en birdie på svåra 14:e hålet och i stället blev det en sen duell med Rickie Fowler. Den sistnämnde gjort ett sent ryck med tre birdies sista sex hålen för att ta ledningen i klubbhuset på -14.

Det innebar att Reed behövde göra par på sista hålet för att säkra segern och ta hem den gröna kavajen. 27-åringen spelade ut utslaget på fairway och prickade green med andraslaget på par 4-hålet. Men en nedförsputt från drygt 10 meter behövde tvåputtas för seger.

Och tvåputta var precis vad han gjorde. Därmed vann 27-åringen ett slag framför Fowler och säkrade sin första majortitel i karriären.

– Jag visste att ledningen skulle krympa ibland och öka ibland. Jag såg bara till att puttern funkade. Det var tufft där ute men jag skaffade mig momentum fram till 18:e och det höll hela vägen, säger Reed efter segern.

– Det är nästan omöjligt att sätta ord på det. Att sätta putten för en majorseger. Det här betyder så mycket för mig.

Henrik Stenson slutade delad femma.

Toppen i Masters

1. Patrick Reed -15

2. Rickie Fowler -14

3. Jordan Spieth -13

4. John Rahm -11

5. Henrik Stenson -9

5. Bubba Watson -9

5. Cameron Smith -9

5. Rory McIlroy -9

9. Marc Leishman -8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet