Alex Norén rasar i OS-golfen. Foto: TT

Norén backar i OS-golfen: ”Finns hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet är det sista som överger en, sägs det.

Gäller det även OS-golf och fem slag från en medalj?

– Det finns fortfarande hopp och nu ska jag inte grotta ner mig alltför mycket, säger Alex Norén inför söndagens avslutning.

Bakom honom, i bakgrunden till 18:e green, rullade namnen på storbildsskärmen över den sammanlagda ställningen. Det tog tag innan Alex Noréns namn dök upp, tvärtemot i morse.

Det som då började med en tredjeplats och förhoppningar om att vara med och bryta svensk medaljtorka i OS i Tokyo har nu förvandlats till en mera undanskymd delad 17:e plats.

Upp till guldet och amerikanske världsfemman Xander Schauffele skiljer sju slag. Till Carlos Ortiz, Mexiko, och Paul Casey, England, och en kamp om bronset, totalt fem slag.

Tuff konkurrens

Ingenting är naturligtvis omöjligt. Ingenting blir dock enklare när konkurrensen består av världsnamn som så många gånger tidigare varit i den här situationen på avslutande söndagar i golfsammanhang.

Inför OS-golfens start ifrågasattes tävlingen efter återbud och avhopp av världsstjärnor som Jon Rahm, Dustin Johnson och Bryson DeChambeau. En titt i resultatlistan nu och det skulle kunna vara toppstriden i en PGA-tävling eller till och med en major.

– Jag tänker inte på alla som är före, ”skjuter” jag en riktigt låg runda så finns det en chans. Det är inte alltid de presterar på topp heller. Det gäller att tänka på mig själv och vad jag kan göra, sedan att göra det är en annan fråga.

Norén vet att det får inte bli en repris på lördagen. De två första rundorna var stabila. Under tredje rundan blandade han och gav, mest gav skulle det visa sig.

Dåligt närspel

Till slut blev det fyra bogeys, två fler än på vad som producerats under de två föregående rundorna.

– Jag skyller allt på dåligt närspel och dålig puttning. Sedan med det här formatet med tre platser som spelar roll blir det lätt att man omedvetet pushar sig själv och vill ha i birdies tidigt på rundan.

Och på 14:e hålet blev frustrationen påtaglig, en pitch mot green som stannade alldeles för kort om flaggan, Norén lyfte klubban över knäet – men lät bli att knäcka den.

– Jag har faktiskt inte gjort det någon gång. Det var lite för många hål kvar att spela, säger Norén med ett leende.

– Jag förstörde en driver på 17:e hålet en gång när jag visste att jag inte behövde använda den på 18:e hålet.

MER GOLF: Se Merritts fenomenala hole in one här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Merritts fenomenala Hole In One här

Herrar, e tredje ronden (par 71)

1) Xander Schauffele, USA, 199 (68–63–68), 2) Hideki Matsuyama, Japan, 200 (69–64–67), 3) Paul Casey, Storbritannien, (67–68–66) och Carlos Ortiz, Mexiko, (65–67–69), båda 201, 5) Sebastian Munoz, Colombia, (67–69–66), Rory McIlroy, Irland, (69–66–67), Mito Pereira, Chile, (69–65–68) och Sepp Straka, Australien, (63–71–68), alla 202, 9) Tommy Fleetwood, Storbritannien, (70–69–64) och Shane Lowry, Irland, (70–65–68), båda 203.

Svenska placeringar:
17)
Alex Norén 206 (67–67–72), 49) Henrik Norlander 213 (68–73–72).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer