Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cameron Smith är inte säker på att sprickan mellan LIV- och PGA-tourerna kommer att bli mindre. Foto: SVT

”LIV eller död?” – ny SVT-dokumentär om splittringen i golfvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Ordkrig, stämningar och avstängningar – LIV-touren splittrade golfvärlden förra året.

Frågan är om det blir bättre i år, eller någonsin?

– Jag är inte säker på att det kommer att bli bra, säger den australiske världsstjärnan Cameron Smith i SVT Sports nya dokumentär ”LIV eller död?”.

Snart drar LIV-tourens andra säsong igång. Touren, som startade förra säsongen, spelas som en liga med 48 spelare – som gör upp om massiva prispengar. Spelaren som vann mest i fjol, förre världsettan Dustin Johnson, drog in över 365 miljoner kronor under 2022 års sju tävlingar.

Det kan jämföras med Scottie Scheffler, som drog in mest av alla på förra säsongens PGA-tour: Drygt 147 miljoner kronor – på 25 tävlingar.

LIV-touren, finansierad av saudiska statens investeringsfond (PIF), och spelarna som gått dit har fått hård kritik från många håll. Dels för att bidra till sportswashing, men de har även anklagats för att förstöra golfens ekosystem och välja pengarna före den idrottsliga utmaningen.

– Visst var det delvis ett affärsmässigt beslut (att välja LIV), men mer tid hemma med familjen, det är det viktigaste för mig, säger den regerande British Open-mästaren Cameron Smith i SVT Sports nya dokumentär ”LIV eller död?”.

Smakprov ur dokumentären: ”LIV eller död?”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Är det för sent?”

Sedan LIV-touren lanserades har golfvärlden splittrats rejält. LIV-tourspelarna är avstängda från PGA-touren, och flera är inblandade i en rättsprocess mot PGA. Stämningen mellan tourerna är med andra ord rejält spänd.

Och frågan är om det kommer att bli bättre i år? Tveksamt, menar flera personer i SVT:s nya dokumentär.

– Jag tror inte det kommer att hända i närtid. Kanske kan det hända långt fram i tiden. Men hur de ska komma dit, det är en annan fråga. Det finns mycket att jobba på. Det är nästan som att man funderar: “Är det för sent?”, säger den amerikanske golfjournalisten och författaren Bob Harig i dokumentären.

Se dokumentären här eller på SVT Play:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.