Jonna Adlertegs tårar efter EM-silvret

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Adlerteg höll för trycket.

En, i stort sett, perfekt serie i barr gav ett nytt EM-silver, fem år efter hennes första.

– Det känns som en revansch, säger en berörd Adlerteg till SVT Sport.

Det hör inte till vanligheten att svenska gymnaster finns med i mästarskapsfinaler. Men barr-specialisten Jonna Adlerteg tillhör de ovanliga. För fem år sedan tog hon ett sensationellt EM-brons som 18-åring, och 2018 var hon tillbaka i en grenfinal. Det efter tre knäoperationer

Hon gjorde vad hon skulle när hon som tredje tävlande av de åtta gjorde sin barrserie.

Hon klarade sitt program, utan större missar och fick direkt en stor kram av sin tränare Sebastian Melander, när hon pustade ut efteråt. Poängen 14,533 räckte långt, men inte till guld.

– Jag är jätteglad, det känns som en revansch, jag börjar grina när jag pratar om det, säger en tårfylld Adlerteg till SVT Sport.

”Fantastisk prestation”

Före just före Jonna visade favoriten, den regerande EM-mästaren i barr, Nina Derwael från Belgien, stor klass. Hon gjorde ett svårare program, med fler kombinationer och fick poängen 14,733.

Sedan blev det en nervös väntan för Jonna Adlerteg. En final nästan helt utan missar, då samtliga gymnaster gjorde bra insatser.

När tyskan Kim Bui, som sjunde av åtta tävlande, fick sin poäng visade det sig att Sverige och Jonna Adlerteg tagit medalj.

Ryskan Angelina Melnikova, som tog silver i hopp några minuter tidigare, kunde inte hota Jonnas silverplats.

– Det är en fantastisk prestation. Inte bara placeringen, utan prestationen. Hon klarar av att vara mentalt stark och ta ett svenskt silver, kommenterade SVT:s expert Veronica Wagner.

Någon timme senare var det dags för nästa svenska i en EM-final i gymnastik. 16-åriga  Jessica Castles, som vunnit Nordiska mästerskapen och dominerat på SM som förstaårssenior, kom sjua i  fristående med poängen, 12,800. Vann gjorde fransyskan Melanie de Jesus.

Se hela silverprogrammet här:

Från Västerås

Namn: Jonna Adlerteg

Ålder: 23 år

Bor: Västerås

Klubb: Eskilstuna GF

Meriter: Brons barr Ungdoms-OS 2010, silver barr EM 2013 och 2018, deltog i OS 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.