Ryska gymnaster under OS i Tokyo 2020. Foto: Bildbyrån

Beskedet: Ryska och belarusiska gymnaster tillåts tävla från 2024

Uppdaterad
Publicerad

Internationella gymnastikförbundet (Fig) välkomnar nu ryska gymnaster tillbaka till tävlingar.

De får då ställa upp som ”individuella neutrala idrottare”.

Internationella gymnastikförbundet (Fig) tillåter nu ryssar och belarusier att tävla internationellt igen – men enbart som ”individuella neutrala idrottare”.

”Genom att tillåta ryska och belarusiska gymnaster att delta i tävlingar som oberoende neutrala aktiva ser Fig till natt de aktivas rättigheter respekteras och skickar ett budskap till världen att gymnastiken vill ha fred”, säger ordföranden Morinari Watanabe i ett uttalande.

Fig beslutade direkt efter Rysslands invasion av Ukraina i februari i fjol att utestänga ryska och belarusiska gymnaster.

Inget OS-beslut än

Beslutet kan också gälla olympiska kvaltävlingar men Fig tillägger att ”beslutet om huruvida ryska och belarusiska idrottare kommer att vara berättigade att delta i de olympiska spelen i Paris 2024 är IOK:s ansvar”.

IOK har i år velat att idrottsorgan ska godkänna aktiva från Ryssland och Belarus med villkoret att de får tävla som neutrala. Huvudorganen i fotboll och friidrott har varit hårdast i sin ställning. Ryssland uteslöts bland annat från VM-kvalen i fotboll både för män och kvinnor.

IOK-basen Thomas Bach sa under tisdagen att nyckelfaktorn i deras slutgiltiga beslut (om att tillåta ryssar delta i Paris) är hur väl idrottarna beter sig i internationella tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.