De ryska åkarna är fortsatt avstängda. Foto: TT

Fis-beslutet: Ryssland fortsatt avstängt från skidtävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under onsdagen kom uppgifter om att det internationella skidförbundet (Fis) skulle skjuta upp beslutet om ryska och belarusiska skidåkares medverkan i tävlingar.

Så blir det inte.

Fis beslutade på sin kongress att förlänga avstängningen av ryska och belarusiska aktiva.

– Jag är glad att man inte ändrade beslutet om uteslutning, säger det norska skidförbundets ordförande Erik Röste.

Efter kongressbeslutet i Zürich skriver Fis på sin hemsida med anledning av kriget i Ukraina:

”Den nuvarande Fis-policyn, som inte tillåter deltagande av ryska och belarusiska idrottare och funktionärer i Fis-evenemang, kommer att gälla tills vidare”.

Både hos IOK och vid G7-mötet i veckan har man gläntat på dörren för ett ryskt deltagande vid internationella tävlingar, då under neutral flagg.

Första gången Fis tog upp frågan efter IOK:s utspel

– Både Norges Skidförbund och min åsikt i den här frågan är välkända. Jag är glad att dagens diskussion i Fis-rådet inte ändrade beslutet om uteslutning, säger det norska skidförbundets ordförande Erik Röste.

Det var första gången Fis diskuterade frågan efter att IOK gett rekommendationer om ett öppnande för ryska och belarusiska deltagare. Den svenske Fis-ordföranden Johan Eliasch, med London som bas, har under vintern gett signaler om att IOK:s hållning måste väga tungt vid beslutsfattandet.

ARKIV: IOK-chefen: Därför kan ryssar välkomnas tillbaka till OS (16 februari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christophe Dubi på IOK vill inte spekulera om vad som krävs för att Maria Lasitskene och de andra ryska idrottarna ska få tävla under neutral flagg i nästa OS. Foto: David J. Philip AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.