Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/TT

Fis förslag: Lika distanser för damer och herrar i OS och VM

Uppdaterad
Publicerad

Under den gångna säsongen testades lika distanser för damer och herrar under världscupen i längdskidor.

Nu föreslår det internationationella skidförbundet, Fis, att distanserna blir permanenta – och att de införs i OS och VM.

– Det är väldigt spännande och vi har testat det under säsongen och det har funkat väldigt bra. Det känns som en självklarhet att man även kommer köra det på mästerskap och i världscupen framöver, säger landslagsåkaren Moa Ilar till SVT Sport.

Vad tyckte ni om testsäsongen, var ni alla överens?

– Åsikterna har varit olika. Vi gjorde en övergripande undersökning för alla som åker världscupen och de flesta var överens om att det var positivt.

Burman: ”Inget fan av 10 km”

För herrarna har 15 km blivit 10 medan 30 km blivit 20, alltså förkortningar på två distanser. Landslagsåkaren Jens Burman är inte helt förtjust i nyordningen. 

– Jag gillar inte att man kortat ner de flesta distanserna för oss. Jag är inget riktigt fan av 10 km och det är ju väldigt mycket sånt i världscupen. Jag gillade det andra systemet bättre och hade gärna sett att det var någon mer tremil och att det blivit större varation, säger Jens Burman.

”En önskan från nationerna”

Landslagschefen Anders Byström ser det som en självklarhet att förslaget kommer att klubbas igenom när det beslutande organet träffas 24 maj.

– Det var ytterst väntat, nu när man införde det så är det ingenting man bara tar bort. Det är en önskan från nationerna, då kommer man att köra på med det här i många år framöver. Det blir intressant att se hur vi ska utveckla det, säger han till SVT Sport.

Lika distanser för damer och herrar

Distanser VM och OS

10 km, intervallstart

Skiathlon, 10 km k + 10 km f

Stafett, 4x7,5 km

Sprint

Sprintstafett

50 km, masstart

Distanser världscup

10 km

20 km

50 km

Skiathlon 10 km k + 10 km f

Stafett, 4x7,5 km

Sprint

Sprintstafett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.