Fis föreslår tre världscupshelger i Sverige: ”Jättekul” Foto: Bildbyrån

Förslaget: Skidvärldscupen tillbaka i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan arrangera tre världscupshelger under kommande säsong.

Falun, Östersund och Gällivare är alla med i internationella förbundets förslag.

– Det är jättekul om vi får en världscup till i Sverige, det är barapositivt på alla sätt, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

För första gången sedan 2012 föreslås världscupen i skidor att komma tillbaka till Gällivare. Och det redan före jul. På sin webbplats meddelar Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) att en av fyra tävlingar som planeras att köras innan jul och nyår i vinter är i Norrbotten.

– Det är jättekul om vi får en världscup till i Sverige, det är barapositivt på alla sätt. I december har Gällivare bra förutsättningar med bra snöoch förhoppningsvis inte för mycket kyla. Jag hoppas att folketsluter upp, för det blir jättekul för de att se världsklasskidåkning, säger landslagschef Anders Byström.

Klimatkrisen

Östersund finns också med i förslaget som ska klubbas igenom när Fis beslutande organ träffas den 24 maj. Senare under säsongen kommer tävlingar även att hållas i Falun. Däremot blir Ulricehamn utan tävling.

”Hoppas att svenskarna ställer upp”

– Det betyder mycket, i fjol hade vi inte lika många tävlingar påhemmaplan. Vi hoppas att svenskarna ställer upp och visar sig frånsin bästa sida.

Byström förklarar att Fis försökt tänka på klimatavtrycket när de planerat kommande tävlingskalender.

– Anledningen till att vi gör så här är för att detska vara ett hållbarhetstänk. Så man inte åker till Finland sedan Schweiz, utandet ska vara en tanke bakom allt, det är därför det är geografisktlagt som det är.

Även Moa Ilar är väldigt postiv till att världscupen kan återvända till Gällivare.

– Superkul, jätteroligt att vi får tre världscupshelger i Sverige. Vihar bland de bästa arenorna som drar mycket publik och som ärattraktiva för Sverige att ha.

Tour de Ski kommer i vinter att avgöras i italienska Val di Fiemme och Toblach, samt i Davos, Schweiz.

På mötet diskuterades även testet av samma distanser för dam och herr, som genomfördes under den gångna världscupssäsongen. Fis föreslår att ändringen ska bli permanent och även införas på mästerskap, som inte inkluderades under testsäsongen.

MER LÄNGDSKIDOR: Sågar beslutet på VM: ”Det är konstigt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson och Jens Burman ställer sig frågande till VM-beslutet. Foto: Bildbyrån/SVT

Världscuptävlingarna i Sverige

2–3 december: Gällivare

Lördag: 10 km fristil, individuell start (damer, herrar)

Söndag: Stafetter 4 x 7,5 km (damer, herrar)

9–10 december: Östersund

Lördag: Sprint, klassiskt (damer, herrar)

Söndag: 10 km fristil individuell start (damer och herrar)

15–17 mars: Falun (världscupavslutning)

Programmet är inte helt klart men helgen ska innehålla sprinttävlingar och två dagar med klassiska lopp, varav en av tävlingarna har extra lång distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet