Foto: Bildbyrån

Bom! Simone Biles ställer upp i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska stjärngymnasten Simone Biles finns med i startlistan till bomfinalen i morgon, tisdag.

Biles kom till Tokyo som regerande OS-mästare i fyra grenar, men bröt först lagtävlingen och lämnade senare återbud till mångkampsfinalen. Efter det drog hon sig även ur finalerna i hopp, barr och fristående.

– Jag litar inte på mig själv längre. Jag måste fokusera på min mentala hälsa, sade en tårögd Biles efter lagtävlingen.

Stjärnan har alltså hänvisat till att hon mår psykiskt dåligt och har hyllats världen över för sin öppenhet om ett ämne som få elitidrottare vill prata om.

– Jag tror att Simone Biles nyss gjorde det möjligt för alla att priorietera sin psykiska hälsa för allt annat. Vilken drottning. ”GOAT” (Tidernas främsta) på mer än ett sätt, sade exempelvis den jamaicanska gymnasten Danusia Francis, enligt BBC.

Tokyo 2020

Sista disciplinen

Simone Biles är tidernas mest framgångsrika gymnast. I Rio-OS 2016 tog hon fyra guld och ett brons, och hon har sedan genombrottet 2013 tagit inte mindre än 19 VM-guld.

Morgondagens bomfinal är den fjärde och sista disciplinen som avgörs i Tokyo. Och där finns alltså Biles med.

”Vi är så glada över att kunna bekräfta att ni kommer att se två amerikanska idrottare i bomfinalen i morgon – Suni Lee OCH Simone Biles! Vi längtar efter att få se er båda!”, skriver det amerikanska gymnastikförbundet i ett uttalande.

ARKIV: Biles om avhoppet från lagtävlingen (28 juli):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet